hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Matolcsy nem gondolta, Szijjártó tagadta, Réthelyi úgy hagyná

A Hír TV tegnap esti Rájátszás című műsorában Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tagadta, hogy a kormány az egészségügy piacosítására törekedne.

Az elmúlt napokban számos szakközgazdász és politikus elemezte a kormányerők azon döntéseinek sorát, amelyekből egy új két szintű ellátás, a szegényebbeknek állami, a gazdagabbaknak pedig magánbiztosításokra alapozott egészségügy látszik kibontakozni. E lánc utolsó eleme az szja-törvény friss módosítása volt, amely korlátlanul engedi a munkáltatóknak  adó- és járulékmentesen finanszírozni dolgozóik magán-egészségbiztosításait. A biztosítási piac mintegy 50 milliárdnyi friss pénzt remélt a változástól. A szakemberek félelmeit alátámaszthatta az is, hogy még a szaktárca – következetesen a közös kockázatviselésre épített egészségügyet pártoló  – államtitkárát is meglepte a lépés. Mint Szócska Miklós nyilatkozta, most nyomozza, hogy miért hagyták ki, s egyáltalán mire vélje a döntést?

Szijjártó Péter most a Hír TV-ben igyekezett teljesen ártalmatlannak bemutatni a törvénymódosítást:

– A költségvetési bizottságban született egy ilyen indítvány, de ennek a szándéka a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint annyi, hogy az adómentesen adható juttatások körét bővítsék, semmi más szándék e mögött nincs. Az NGM úgy gondolta, hogy nemzetgazdaságilag és a növekedés szempontjából ez egy helyes döntés – jelentette ki a  miniszterelnök szóvivője.

Arról már nem esett szó, hogy a szakértők egy része eleve is úgy vélte, a Fidesz egyszerűen nem tudta mit csinál, s nem annyira szándéka, mint a lépésének következményei lesznek katasztrofálisak az állami egészségügyre nézve.

Mindezek után legalább is különös, hogy  a mno.hu Réthelyi Miklóst idézve így ír: „Nem változtatná vissza a nemzeti erőforrás miniszter azt a módosított jogszabályt, amely lehetővé teszi az egészségügyben a magánbiztosítók térnyerését.” Réthelyi szerint inkább azt kell megnézni, milyen előnyöket lehet belőle kihozni. Hogy mik lennének ezek, még nem tudni, hiszen mint a lap a humánerőforrás-miniszterre hivatkozva írja:  „Matolcsy Györggyel még nem kezdődtek meg a tárgyalások az érintett módosításról.”

(forrás: MNO, Hír TV)
hirdetés

Könyveink