hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A magánegészségügyet támogatják Orbánék

Cafetéria-juttatásként járhatnak magánkórházakba, magánrendelésekre azok a munkavállalók, akiknek cége betegbiztosítást köt alkalmazottaira. Módosította ugyanis a kormánytöbbség az szja-törvény mellékletét, ennek értelmében 2012-től a munkáltató által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé válik.

Mindezzel az Orbán-kormány jelentősen kedvezett a magánegészségügynek, s a korábban megvetett magán-egészségbiztosítók piacának is, miközben a társadalombiztosítási járulékot emelte, a gyógyszerkassza forrásainak mintegy egyharmadát kivonta, az egészségügyre szánt állami forrásokat pedig az idei szinten fagyasztotta be – írja a Népszava.

Ilyen jelentős szociális válságban, úgy hogy az ellátáshoz jutás egyre nehézkesebb, amit tetéz a súlyos szakemberhiány, ez az intézkedés érthetetlen – emelte ki a lapnak Kökény Mihály egykori szocilaista miniszter. A magánszolgáltatók piacának támogatása nem elfogadható akkor, amikor az egészségügy finanszírozása nem elegendő a rendszer fenntartásához, a lakosság nagy része pedig nem kap megfelelő kezelést. Nyilvánvaló, hogy a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a szociálisan rászorulók nem jutnak majd efféle lehetőséghez, nekik továbbra is a romló körülmények között működő állami egészségügy marad, a hosszú várólisták, egyre kevesebb szakemberrel dolgozó, a működőképesség határán táncoló ellátórendszer. Ez a lépés mélyen igazságtalan és antihumánus – fogalmazott Kökény.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink