hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Májusban Európa agyra gyúr

Az Európai Bizottság mintegy 150 millió euró összegű támogatást különített el húsz új nemzetközi agykutatási projekt céljára az "agykutatás európai hónapja" alkalmából.

A European Month of the Brain keretében májusban Európa-szerte több mint ötven rendezvény foglalkozik az idegtudományokat és a kognitív folyamatokat érintő európai innovációval - tudatta az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete sajtóközleményében.

Az egy hónapos kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a legújabb tudományos eredményekre és bemutassa, hogyan forradalmasíthatja az agy tanulmányozása a számítástechnikát.

Élete során nagyjából 165 millió európai szenved valamilyen agyi eredetű megbetegedésben. A társadalom elöregedésével ezen betegségek kezelési költségei várhatóan meredeken meg fognak ugrani, mivel egyre többeket sújt az Alzheimer-kór és más, neurodegeneratív, vagy életkorral összefüggő mentális rendellenesség - húzta alá a közlemény.

Az Európai Bizottság által kiválasztott húsz, uniós finanszírozásban részesülő projekt új tudományos felismeréseket és innovatív megoldásokat várnak egyebek mellett az agyi traumák, a mentális rendellenességek, a fájdalom, az epilepszia, valamint a gyermek- és serdülőkori beilleszkedési rendellenességek területén. A projektek a tervek szerint idén nyáron indulnak.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink