hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Harminc alatt öt évvel lett hosszabb az élet

Az Egészségügyi Világszervezet regionális hivatala közzétette az európai országokról háromévente készített egészségügyi felmérés legfrissebb eredményeit – írja az [origo].

Az egész régiót tekintve 1980 és 2010 között 5 évvel nőtt a várható élettartam (71-ről 76-ra emelkedett), ugyanakkor nagy különbségek mutathatók ki az egyes országok között: míg Svájcban ez 82,2 év, Kazahsztánban csak 68,7 év – idézi a lap a jellemző mutatókat.

Nagy különbségek mutathatók ki a férfiak és nők között is: a régióban 2010-re a nők várható élettartama elérte a 80 évet, míg a férfiaké csak 72,5 volt. A két nem várható élettartamában a legkisebb a különbség - kevesebb, mint négy év - Izlandon, Izraelben, Hollandiában és Svédországban, a legnagyobb pedig - tíz évet meghaladó - a volt szovjet tagállamokban: Fehéroroszországban, Észtországban, Kazahsztánban és Litvániában.

2050-re a 65 év feletti európaiak aránya várhatóan meghaladja a teljes népesség 25 százalékát, ami jelenleg 15 százalék.

Az összes halálozás legnagyobb hányadáért, mintegy 80 százalékáért a nem fertőző betegségek felelősek Európában. A keringési rendszer betegségei  okozzák az összes halálozás csaknem felét - és ezeknek az eseteknek a felében magasvérnyomás-betegség áll a háttérben -, míg az összes halálozás 20 százaléka valamilyen rákbetegség számlájára írható.

A férfiak esetében a daganatos betegségek okozta halálozások 50 százalékáért a tüdő-, vastagbél-, gyomor- és prosztatarák felelős. A nőknél a listát az emlőrák vezeti, ezt követi a tüdő-, gyomor-, vastagbél, méhnyak- és petefészekrák.

A jelentés kiemeli a cukorbetegséget mint a régió meghatározó egészségügyi problémáját, amely közvetlen és közvetett módon kihat az agy, a szem, a szív, az érrendszer és a végtagok állapotára is – olvasható az origo.hu áttekintő cikkében.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink