hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kitaláltak valami újat, de még nem mondják

A Magyar Orvosok Szövetsége közleményben számol be a visegrádi országok orvosszakszervezeteinek Brno-ban tartott soros találkozójáról. 

A találkozó témája az országainkban kialakult, egészségüggyel összefüggő helyzet értékelése, a közös problémákat érintő megoldási lehetőségek számba vétele volt – írja a közlemény.

Mélységes aggodalommal tölti el a V4-ek képviselőit az a mohó privatizációs törekvés, mely Lengyelországban veszélyezteti a közkórházak létét, a gyógyító személyzet egzisztenciáját, valamint a betegellátás biztonságát. Ezen törekvések megfigyelhetőek voltak korábban Magyarországon, Szlovákiában és jelen vannak Csehországban.

A V4 országok képviselői készek arra, hogy közösen fellépjenek a szolidaritáson alapuló egészségügy érdekében, harcolva a korrupció ellen, támogatják Lengyel kollégáikat a küszöbön álló országos tiltakozó akciójukban. A közelmúltban a Zsolnai Egyetemi Kórházban történtek rámutatnak, hogy egyrészt a gazdasági nehézségekre hívatkozás hogyan jelentheti a gyógyítás ellehetetlenítését és kollégáink megfélemlítését, másrészt az ilyen törekvések elleni közös fellépés,valamint a civil betegszervezetek bevonása a tiltakozásba, hogyan képes meghátrálásra kényszeríteni a privatizációs üzleti köröket. Áttekintve a fentieket és a Magyarországi eseményeket a V4 országok orvosszakszervezetei akciótervet fogadtak el, mely teljesen új utakat is meghatározott ez eddigiekhez képest érdekérvényesítésünk lehetőségének kiterjesztésére, s melyekről később adunk ki tájékoztatást – olvasható a szervezet közleményében.

(forrás: Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ))
hirdetés

Könyveink