hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A pedagógusok szolidárisak a visegrádi orvosszakszervezetekkel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szolidáris a visegrádi országok orvosszakszervezeteinek november 20-ai akciójával.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: Magyarország kormányainak évtizedeken átnyúló mulasztása a köz alkalmazottainak korrekt, tisztességes megbecsülése – mind az anyagiak, mind pedig a megfelelő munkakörülmények tekintetében. Ígéretekben mindegyik gazdag volt, a megvalósítás szűkmarkúságában egymást múlták alul – fogalmazott az érdekvédő. Hozzátette: tették ezt mindaddig, míg kezelhetetlen helyzet alakult ki az egészségügyben – kiváló szakemberek tömege kényszerült elhagyni az országot –, és folytatni akarják a jövőben is, kaotikus helyzetet teremtve a közoktatásban.

Kitért arra, hogy a pedagógus-szakszervezetek azért alakítottak sztrájkbizottságot, hogy ezt megakadályozzák, és a közszféra munkavállalóinak megalázóan alacsony bérét megemeltessék.Mint írta, hiszi, hogy a társadalom megérti, elfogadja, és támogatja küzdelmüket, és meggyőződése, hogy eredményt csak összefogással érhetnek el.

November 20-án közös, szimbolikus akciót tartanak a visegrádi országok orvosszakszervezetei, jelentette be a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke hétfőn Budapesten, hozzátéve: az akció a betegellátást nem fogja érinteni.
Bélteczki János azt mondta, az akciót hétfőn a négy visegrádi (V4) ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – orvosszakszervezeti vezetői egy időben, az egészségügyi kormányzat helyi épülete előtt hirdették meg.

A MOSZ elnöke az egészségügyi államtitkárság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a résztvevők a munkaközi szünetükben fogják jelezni, hogy ez az utolsó figyelmeztetés a kormányuk számára. Ha nem teljesülnek elvárásaik, akkor ennél lényegesen komolyabb akciókat is tarthatnak – tette hozzá, utalva a több országban elindított felmondási akciókra, sztrájkokra.

Magyarországon a novemberi akcióban nemcsak kórházi orvosok, hanem az alapellátásban dolgozók is részt vesznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink