hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kedden lesz gyógyítási szünet is

Holnap a visegrádi országok orvosai néhány percre felfüggesztik a rendelést, hogy panaszkodhassanak a betegeiknek – írja a nol.hu.

A rendelés első órája után a szak- és háziorvosi rendelőkben, kórházakban a doktorok néhány percre kimennek a váróba, és elmondják a betegeknek is, miért kezdtek a négy országra kiterjedő demonstrációba.

Bélteczki János a Magyar Orvosok Szervezetének elnöke megmozdulásukat azzal indokolta  a Népszabadságnak, hogy már nemcsak azzal kell naponta szembesülni, hogy mind több kolléga száll repülőre, de a napi szorongás részévé vált, hogy mit nem tudnak majd aznap biztosítani az ellátás során a betegnek. A kórházak raktárai kiürültek, az elromlott gépeket nem javítja senki, a gyógyítás feltételei totálisan ellehetetlenültek.

A visegrádi koalíció országainak orvosi szakszervezetei 2011 őszén döntöttek arról, hogy megalakítják a Visegrádi Chartát. Ez a szervezet koordinálja a szakszervezetek közös fellépéseit, tiltakozó akcióit. A Charta aláírói a közös demonstrációra való felhívásukban állítják, a problémáik közösek: így például valamennyi érintett országban az egészségügyi kiadások aránya jelentősen elmarad az európai átlagtól. Az egyes gyógyító beavatkozásokat nem értékükön finanszírozzák a nemzeti egészségbiztosítók, így az intézmények súlyos adósságokkal küzdenek – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink