hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Kétmillió forintra büntették az ÁEEK-t

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) kétmillió forintos büntetést szabott ki a sterilizálógép-beszerzés szabálytalansága miatt, az uniós forrást is elveszítheti a központ, írja a 24.hu.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) sterilizálógép-beszerzésénél egy ősrégi módszert akartak bevetni a konkurencia kizárására: a beszerzendő eszközökre annyira részletes leírást adtak, hogy végül csak egyetlen cég termékei feleljenek meg a kritériumoknak, írja a 24.hu.

Az üzletből kizárt cégek azonban nem hagyták annyiban, és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak. Az előzetes vitarendezési kérelmet az ÁEEK minden pontban elutasította, vagyis nem volt együttműködő. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) indokolásából az is kiderül, hogy az ÁEEK úgy utasította vissza a HOGE Kft. szakmai érvekkel alátámasztott kérelmét, hogy nem mondott igazat az előírások szükségességét illetően.

A 130 millió forintos uniós beszerzés a Zalaegerszegi Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum eszközparkjának megújítását célozta volna, de a KDB még az ajánlattételi felhívást is megsemmisítette. A döntőbizottság álláspontja szerint az ajánlatkérő súlyos jogsértést valósított meg azzal, hogy jogsértően határozta meg a beszerzése tárgyát, tartalmát és az értékelés szempontját – áll a kétmilliós büntetés indoklásában. A KDB azt is hangoztatja, hogy az ajánlatkérővel szemben már többször kellett megállapítani jogsértést, ezért a támogatás visszafizetésére vonatkozó szankció is kapcsolódhat az esethez.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink