hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Karácsonyi pénz nem, januárra előrehozott béremelés talán lesz

Szó került, de döntés nem született az egészségügyi bértábla korrekciójáról a tegnapi kormányülésen – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 106. Kormányinfón.

A jövő év novemberében esedékes béremelést előrehoznák 2018 elejére, ez majd az első negyedévében kérdésként merülhet fel; az ehhez szükséges kormánydöntésnek decemberben vagy januárban meg kell születnie – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 106. Kormányinfón, viszont ezt megelőzően arról beszélt, hogy a jövő hétre már nem terveznek kormányülést, de hagytak helyet a naptárban arra, hogy ha szükséges, a kabinet tudjon ülésezni. Ahogyan a két héttel korábbi, 105. Kormányinfón említette, most is megismételte, hogy a kormány felhatalmazta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét a sztrájktárgyalókkal való egyeztetésre, Varga Mihályt pedig arra, hogy a bérkorrekció szempontjából tekintse át a költségvetés lehetőségeit.

Alaposan tájékozódott az egészségügyi bérkorrekcióról – mondta a miniszter, megjegyezve: nincs az a béremelés, aminél ne lehetne többet kérni. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben 20 százalékos béremelést kaptak az egészségügyi szakdolgozók, míg az orvosoknak kétszer 100 ezer forinttal emelték a fizetését, ennek köszönhetően – nem számítva a túlórákat, illetve a „maszek” munkát – az orvosok már 400-500 ezer forintot keresnek, ennek köszönhetően negyven százalékkal visszaesett a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást igénylők száma. Az egészségügyiek 2016-ban kezdődött, folyamatos béremelése óriási tétel a költségvetésben – emelte ki a politikus.

Mindez nem jelenti azt, hogy az egészségügyi bérekről ne tárgyalnánk – folytatta Lázár János, elismerve azt, hogy van mintegy 600 olyan egészségügyi szakdolgozó, akiknek a fizetése a legutóbbi, bértábla szerinti emelést követően nem növekedett a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emelkedése miatt, azonban ezeknek a tételeknek a a jövő év elejétől várható újabb emelése ezeket a dolgozókat is érinti majd.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ezért várták a döntést

Mint arról a MedicalOnline-on korábban már beszámoltunk, a tavaly elfogadott ágazati bértáblában rögzített összegek a garantált bérminimum és a minimálbér emelése miatt összecsúsztak az egyes kategóriáknál; ráadásul újabb minimálbéremelés lesz jövő év januárjától. Ha a jelenlegi bértáblát nem módosítják, 2018 első napjától egy OKJ-s végzettségű, kezdő ápoló bére az akkortól érvényes minimálbért alig haladja majd meg 300 forinttal.

Miközben a Magyar Idők november végén arról írt, hogy elkészült egy előkészítés, amely szerint egyszeri bérjuttatásként két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak az egészségügyben dolgozók karácsony előtt, a sztrájktárgyalók és stratégiai partnereik kedden azt követelték a kormánytól, hogy a szerdai ülésén tűzze napirendre a bértábla, illetve a minimálbér- és a garantált bérminimum emelése miatt devalválódott egészségügyi bérek korrekcióját.

Ezzel foglalkozott még a kormány

Beszámolót hallgatott meg a kormány a Sportkórház átköltöztetéséről és 10 milliárd forintos fejlesztéséről. Mint a miniszter fogalmazott, most arról folyik a vita, hogy mit jelent a sportegészségügy a 21. században, és milyen elvárásoknak kell megfelelnie az intézménynek. Megemlítette azt is, hogy az átfogó sportfejlesztési program tervezetét is jóváhagyták.

Az Emmi és a Belügyminisztérium közösen, lépcsőzetesen vezette be az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használatát, a működés tapasztalatait mintegy negyedévvel később lehet majd értékelni – felelte Lázár János a felhőalapú struktúra bevezetésével kapcsolatos kérdésre. Elmondta azt is, mintegy százezer egészségügyben dolgozó közreműködésével sikerült megvalósítani az egészségügy digitalizálását, amiért köszönettel tartozik a kormány az orvosoknak, patikusoknak és szakdolgozóknak. Az EESZT a modernizálást, az állampolgárok elégedettségét szolgálja – jegyezte meg a kabinetminiszter.

Egy, a gyógyszerhiányt firtató kérdésre válaszolva elmondta, az Emmi folyamatosan monitorozza a hiányt, de a kabinet tájékoztatást is kért ebben a témában a minisztériumtól. Hozzátette azt is, hogy a kormány gondoskodik arról, hogy a gyógyszerellátásban ne legyen fennakadás.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink