hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Béremelés: tegyenek panaszt!

Szakdolgozók ezreinek csak papíron nőtt a fizetése, a kormányzat hajlandó vizsgálódni, ha az érintettek hivatalos panaszt tesznek, közli a HírTV.

Az egészségügyben nem az alapbért emelik a szakmunkás-minimálbér összegére, hanem a fizetést, amely alapbérből és bérkiegészítésből áll. Ez a kettő adja ki együtt a bruttó százhatvanegyezer forintot. Novembertől a kormány ugyan megemelte az alapbért, de a szakmunkás-minimálbérhez nem nyúlt, az maradt százhatvanegyezer ezer forint. Több ezer szakdolgozó esetében az alapbér úgy nőtt, hogy közben csökkent a bérkiegészítés, így a fizetésük annyi, mint volt.

Körülbelül öt-hét százaléknyi csoport volt az, amely semmit nem érzékelt november 1-jétől. A bértáblában végrehajtott tizenkét százalékos emelés, plusz a minimálbérben történő kompenzáció ugyanúgy százhatvanegyezres összeget jelent, így ők, nem érzékeltek ebből semmit. Viszont jó hír számukra, hogy 2018. január 1-jétől a garantált bérminimum ismét tovább nő, így ahogy idén január 1-jén kaptak egy emelést, a következő január 1-jén ismételten fognak kapnimondta el a HírTV-nek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán.

Amennyiben hivatalos panasz van, természetesen azoknak, akiknek a feladatuk az, hogy a bérekről intézkedjenek, mindegyiket egyenként meg kell vizsgálniuk, hiszen van egy általános döntés, és ennek mindenhol érvényt kell szerezni. Természetesen minden egyes eset egyedi, más lehet a körülményektől is függően – nyilatkozta Tuzson Bence kommunikációs államtitkár.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink