hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Hogy jutottunk ide?

A kormány eddigi ténykedéséből világosan kiderült: az ellenzékben és a választások idején tett ígéreteit esze ágában sincs beváltani, s mi több, ebben az ágazatban teljesen irányt vesztett a kabinet – írja a Népszava.

Az év végéhez közeledve a lap azt foglalta össze, hogyan vezetett az egészségügy és a kormányzat útja a januártól fenyegető ellátási krízis küszöbére. Ebből idézünk egy rövid részt:

„Az ágazatot szinte teljesen hallgatásra ítélte a kabinet. Ezt várták az egészségügy különböző szereplőitől is: a betegjogok csorbítása mellett az elmúlt több mint másfél év nem volt elegendő ahhoz, hogy a kormány legalább egy olyan intézkedést tegyen, amelynek egyértelmű kedvezményezettjei a betegek lettek volna. Sőt szinte az első lépések között, egy tollvonással megszüntették az Egészségbiztosítási Felügyeletet, az államtitkár pedig kizárólag a kedvezményezett szakmai érdekcsoportoknak tett gesztusokat, gyakorlatilag csak velük kommunikált. Szócska Miklós többször is járta az országot, ám hogy konkrétan kivel találkozott, mit intézett s legfőképp hogy ebből mi haszna a hazai betegellátásnak vagy épp a kezelésre szoruló betegeknek: nem tudni. Egy a biztos, hogy 2012-ben milliárdos átszervezés vár az egészségügyi rendszerre, amelyre a költségvetési keretszámok alapján nincs fedezet. A lakosság eközben jószerivel még ma sem tájékozódhat megfelelően arról, hogyan, hol, kitől és milyen ellátást kap majd jövőre.

Mennyire tarthatunk megbízhatónak egy olyan állami vezetőt, aki tavalyi hivatalba lépése után, legelső interjújában ki­jelentette: "nincs napirenden az önkormányzati kórházak államosítása". Vajon Szócska Miklós önszántából cselekszik szögesen ellentétesen korábbi kijelentéseivel? Az egészségügyi államtitkár igyekezett eloszlatni a mára mégis beigazolódni látszó félelmeket, s korrekt szakmai párbeszéddel kecsegtette az évtizedek óta feszültségektől hangos ágazatot. Csakhogy pár hónap alatt beigazolódott: az egészségügy irányításáért felelős új vezetés politikailag súlytalan, és sodródik a gazdasági kormányzás által kijelölt nyomvonalon. Szócska eredményeit is gazdasági és hatalomkoncentrációs kormányzati kényszerek határozzák meg. Ez látszik abból, hogy a nevével és csapatával fémjelzett Semmelweis Terv egyetlen, mára megvalósult intézkedést sem foglalt magában, elég csak a gyógyszerkassza Széll Kálmán Tervben előírt megvágására gondolni.

A szemmel láthatóan irányt vesztett egészségpolitika ellenére az államtitkár szavakban továbbra is kitart tervei, valamint a kormány elvárásainak való megfelelés együttese mellett, azaz nem megy szembe a végrehajtandó kiadáscsökkentési és forrásnövelési ukázokkal. Csakhogy mindezzel nem is Szócska, hanem a Fidesz ellenzéki éveit, sőt legfőbb választási ígéreteit hazudtolja meg a kabinet: nem erősítették, sokkal inkább meggyengítették az ÁNTSZ-t, nyitottak a magánegészségügy piaca felé, nem rendezték az ágazatban dolgozók bérhelyzetét, de a korábban teljes mértékben konszolidálni szándékozott kórházi adósságállomány is tovább nő.” -  írja  a Népszava.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink