hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Még 9 nap: Bedől? Nem dől be?

Kilenc nappal a borítékbontás előtt azt kérdezte a hvg.hu az intézmények vezetőitől, hogy milyen forgatókönyvvel készülnek az orvosok várható tömeges felmondására.

A honlap felidézte az elmúlt napok nyilatkozatait. Ezekből egyrészt kitűnt, hogy semmi jele annak, hogy januárig megállapodás születne az orvosok által követelt bérrendezésről. Másrészt ha a jelzett kereken 2500 orvosnak akár csak a töredéke is kiválik a szolgálatból, az képes lehet súlyos fennakadásokat okozni a betegek ellátásában.

Ennek ellenére a megkérdezett intézményvezetők kevéssé tartanak attól, hogy nálunk is a korábbi szlovákiaihoz hasonló helyzet állhat elő. (Ott december elsején állt fel 1200 orvos, okozva ezzel súlyos ellátási krízist.) Ha mégis lenne nálunk ilyen válság, azt úgyse helyben kell megoldani. A hvg.hu-nak korábban Harmath György, a Heim Pál Gyermekkórház, Radnai Zoltán, az egyesített Szent László és Szent István, illetve Golub Iván, az Uzsoki Kórház főigazgatója is azt mondta: nincs tudomásuk arról, hogy intézményükből bárki is csatlakozott volna a borítékolókhoz, és ezt „elképzelhetetlennek is tartják”.

Csiba Gábor, a BAZ megyei intézmény vezetője sem tud semmi konkrétumot saját kórházáról. Ő már kicsit szkeptikusabb, szerinte „blöff az egész akció”, és nem hisz benne, hogy ennyi orvos egyszerre mondana fel. „De még ha meg is teszik, két-három hónapunk lesz addig, míg a felmondási idők letelnek, azaz márciusra kell tudni a helyzetet kezelni.” Csiba a céllal igen, a módszerrel nem ért egyet. „Ennek a helyzetnek a kezelése a kormány feladata. Ha valóban tömegesek lesznek a felmondások, az nem egy-egy intézményt érint majd, hanem országos szinten okozhat problémákat.”

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink