hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A rezidensek megmutatják a pőre valót (FRISSÍTVE)

Formabontó honlapot indított pénteken a Magyar Rezidens Szövetség, annak érdekében hogy bemutassa az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait, amelyek a szervezet szerint már közvetlenül veszélyeztetik a betegek biztonságos ellátását.

Papp Magor, a szövetség elnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a betegbiztonsag.blog.hu honlapot, ahol a naptárban piros színnel jelzik azokat a napokat, melyeken az egyes osztályokon "nincs biztosítva az ügyeleti szakorvosi ellátás". Mint kiemelte, Délkelet-Magyarországon például a neurológiai osztályokon gyakorlatilag "elfogytak" a szakorvosok, helyettük a rezidensek ügyelnek.

Közlése szerint nem találtak olyan intézményt, ahol legalább kisebb hiányosságok ne lennének. Ugyanakkor hozzátette: ez nem az intézmények hibája, Magyarországon akkora az orvoshiány, hogy képtelenség szabályosan elkészíteni az ügyeleti beosztást.

A szövetség elnöke elmondta: a honlap adatait folyamatosan frissítik, de ezzel együtt az ellátórendszerben tapasztalt hiányosságokról további észrevételeket is várnak a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre.

Papp Magor arra is kitért: az "Élhető magyar egészségügyért" mozgalmukban gyűjtött felmondólevelek december elején már a 2500-at is meghaladták. Mint kiemelte: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvos-ellátottságát.

Ez azt jelenti, hogy ha a következő hét hétben nem történnek érdemi intézkedések az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, és elsősorban anyagi helyzetük rendezése érdekében, akkor ezek a felmondólevelek aktiválódni fognak. Papp Magor azt mondta: ha 2012. január elsején is kevesebbet fog érni egy fiatal orvos munkája, mint egy utcaseprőé, vagy egy krumplisütőé, akkor tömegesen fognak felállni.

(forrás: MTI, betegbiztonsag.blog.hu)
hirdetés

Könyveink