hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Szócska: lesznek, akik talpon maradnak (FRISSÍTVE)

Egy gazdasági világválság közepette fizetésekre szóló garanciát várnak az orvosok, jelenleg nincs olyan ember, aki ezt felelősen meg tudná nekik ígérni – mondta az egészségügyi államtitkár a hvg.hu-nak.

A hvg.hu felvetette Szócska Miklósnak, hogy a több mint 2500 orvosfelmondás aktiválásának elkerüléséhez nem lesz elég csak a rezidenseknek nyújtania valamit. Úgy tudni – mondták -  a felmondani szándékozók több mint fele szakorvos, azaz az ösztöndíjprogram mégsem elegendő.

- A rezidenseknek szánt ösztöndíjprogram mellett egy 15,5 milliárdos foglalkoztatási támogatást is meghirdettünk szakorvosoknak és szakdolgozóknak, amire nem csak a fiatal orvosok pályázhatnak majd.

- Ők viszont azt érzik, ezekkel a programokkal csak keveseket sikerül megszólítani, ráadásul sem a béreket nem tudják ezzel rendezni, sem a munkakörülményeket nem tudják javítani: márpedig e kettő volt a feltétele annak, hogy maradjanak.

- Az ellátási zavar okozásának óriási a felelőssége. Annak, aki ilyet szervez, alaposan el kell gondolkodnia azon, hogy mit is tesz. Én tisztában vagyok az ágazatban lévő óriási elkeseredettséggel, látom, hogy az egészségügyi dolgozók megalázóan keveset keresnek és joggal várják el, hogy jobban megbecsülje őket a társadalom. A gazdasági válság közepén amit tudtunk, megtettünk értük, és ezen az úton megyünk tovább.

- Mégis: van valami vészforgatókönyvük arra az esetre, ha aktiválódnak a felmondások?

- Ennek első lépését már megtettük - az országos tisztifőorvossal együtt mérjük fel azokat a területeket, ahol ennek az akciónak a következtében ellátási zavarok lehetnek. Hiszen nekünk nehéz körülmények között is gondoskodnunk kell a polgárok ellátásáról, és azt ne felejtsük el, hogy bár rendkívül nehéz helyzet van az egészségügyben, és jogos az elkeseredettség, az orvostársadalom nagy része nem adta be a felmondását. Azaz: lesznek olyan kollégák, akik a nehéz helyzetben talpon maradnak.

***

(Közvetlen előzmény: a rezidensszövetség elnöke a köztévében)

***

Szócska Miklós délután az MTI-nek is nyilatkozott. Ebből kitűnt, hogy az államtitkár úgy számol, ha az orvosok beváltják a fenyegetésüket, akkor januárban válik világossá, hogy mekkora a probléma. Attól kezdve a felmondási idő alatt "az ágazat vezetése és a kórházigazgatók tárgyalni fognak a kollégákkal, mindent megtesznek azért, hogy megoldják a helyzetet". Egyébiránt megjegyezte, hogy "ajtaja továbbra is mindig nyitva áll a rezidensek előtt".

(Ez utóbbit nem először mondja az államtitkár, bár aki figyelte az elmúlt napok nyilatkozatait, eseményeit, úgy értékelhette, hogy a rezidensek nem annyira ajtónyitásra, hanem inkább ajánlatra várnak.)

(forrás: hvg.hu, MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink