hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

„Ha megesik a szívem egy betegen, akár húszmilliót is ráfizethetek”

A Tűzoltó utcai klinikán 30 százalékkal volt több a gyerek 2012-ben, mint 2011-ben, ennek ellenére a klinika költségkerete csökkent – írja az Index.

A klinika erre az évre 192 millió forintos gyógyszerkeretet kapott az OEP-től, pontosabban a SOTE-nak utalt pénzből dr. Szabó András klinikájának ennyi jutott. Ez kevesebb, mint a tavalyi összeg, holott az onkológián 30 százalékkal több a beteg. „Eddig mindenkit elláttunk, aki idejött, most viszont már januártól decemberig arra kényszerülök, hogy ne lássak el olyan beteget, akit nem muszáj” – idézi a lap az igazgatót. A 192 milliónak csaknem 80 százaléka megy a hemato-onkológiai betegek ellátására, vagyis a költségek a betegszám-növekedés miatt körülbelül ötvenmillió forinttal magasabbak a korábbi évekénél.

Az igazgató attól tart, hogy a novemberben és decemberben érkező betegekre nem marad majd pénze, ahogy tavaly sem maradt. „Ha most megesik a szívem A, B, C betegen, akár húszmilliót is ráfizethetek betegenként.” Ha pedig Szabó professzor a keret bővítését kéri, rendre azt a választ kapja: „nincs fedezet a területen kívüli betegek ellátására”. Tehát ha olyat is ellát, akit nem lenne dolga, az az ő baja. Ráadásul, a törvény alapján, ha egy állami intézmény vezetője fedezet nélküli kiadást hagy jóvá, akár a házát is elvehetik – állítja az igazgató, habár erre még nem volt példa. Az állása mindenesetre biztosan veszélybe kerülhet – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink