hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Damoklesz kardja lóg az egészségügy felett

A fenntartóváltás a kórházakat alkalmazkodásra késztette, hiszen meg kell szokniuk, hogy most fegyelem van – mondta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Sok kórházban tarthatatlanná vált a helyzet az eladósodás miatt. Velkey György, a Kórházszövetség elnöke a napokban azt mondta, nyár végére, ősz elejére kritikus helyzet állhat elő.
– Tény, hogy az adósságállomány hónapról hónapra nő, éppen ezért az intézményvezetőkkel együtt folyamatosan tárgyalunk a Nemzetgazdasági Minisztériummal, s már készen van egy ütemterv arra vonatkozóan, hogy melyik intézménynél milyen típusú beavatkozásokra van szükség, és jövőre hogyan kellene módosítanunk a finanszírozáson, mondja Török Krisztina.

Addig is, mit kezdenek a beszállítókkal? Ők a közelmúltban az államtitkárságnál is jártak, hogy jelezzék, egyes cégek hamarosan csődbe mennek, mert a kórházak nem fizetnek.
– Damoklesz kardja mindig ott lógott az egészségügy „feje” felett, ugyanakkor az ágazat szereplői minden körülmények között figyelembe veszik, hogy itt a folyamat végén betegek vannak, akiket el kell látni. Ennek az elkötelezettségnek is köszönhető, hogy a betegellátás még mindig zökkenőmentesen folyik. Az egyébként, hogy közös fenntartás van, sokat segít, például a közös gyógyszer-, gáz- és villanyközbeszerzésekkel évi több milliárdot spórolunk. Megemlíteném, hogy a kormány a kasszaseprés során minden év végén forráshoz juttatta az intézményeket, ami szintén nagy segítség, de a végleges megoldáshoz szükség lesz átfogóbb változtatásra is.

A teljes interjú a Magyar Nemzet szerdai számában olvasható

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink