hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Adósságban fuldokolnak a kórházak

Egy a Népszava birtokába került kimutatás értelmében tavaszra 18 egészségügyi intézménynek volt egymilliárd feletti adóssága, és további fél tucatnak 8-900 milliós fizetési kötelezettsége.

Február és május között az egészségügyi ellátást végző intézmények lejárt adóssága 38,4-ről 58,9 milliárd forintra nőtt úgy, hogy ezen felül a Honvédkórház 1,4 milliárd forintos tartozást halmozott fel május 31-éig. Ez a hatalmas összeg ugyanakkor mindössze a 30, illetve a 60 napja lejárt, azaz ilyen időtávlatban nem teljesített kötelezettségekre vonatkozik, miközben azt is tudni lehet, hogy kórházak április végén már mintegy 52 milliárd forinttal tartoztak "csak" az orvosi eszközök és egyéb gyógyításra használt anyagok, gyógyszerek szállítóinak.

Az Orvostechnikai Szövetség nyár elején az egészségbiztosítási alapban felhalmozódott 30 milliárd forintból javasolta rendezni a tartozásokat. Csakhogy a kabinettől azt a tájékoztatást kapták, hogy ez nem lehetséges, mert az idei ágazati béremeléshez a teljes összegre szükség van. Mindez persze érthetetlen, hiszen a béremelést elvileg a népegészségügyi termékdíjból és az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának emelésből ígérték meg. Az ígéret szerint az OSZ tagvállalatai ősszel hozzájuthatnak a pénzük egy részéhez, ám hogy mi lesz a napról napra fokozódó, sőt, folyamatosan újratermelődő kórházi adósságokkal, arról hallgat a kormány – írja a Népszava.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink