hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyomorgyógyszer + dohányzás = több csípőtörés

A gyomorégés, gyomorsav túltengés, gyomorfekély kezelésére használt protonpumpagátló gyógyszerek (PPI) kis mértékben növelhetik a csípőtörés kockázatát nők esetében, különösen akkor, ha az illető dohányzik - mutatták ki amerikai kutatók, tudósít az MTI.

A British Medical Journal című brit orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban mintegy 80 ezer 30-55 év közötti amerikai ápolónő adatait elemezték abból a szempontból, hogy a menopauza utáni időszakban hány nőt kezeltek csípőtöréssel.

A szakemberek kimutatták, hogy a protonpumpagátlókkal kezelt, dohányzó, vagy egykoron dohányzó nők esetében 50 százalékkal nő a csípőtörés kockázata azokhoz képest, akik nem szedtek ilyen gyógyszert. A protonpumpagátló gyógyszerek krónikus használata a csípőtörés növekvő kockázatával társul, különösen azon nők körében, akik dohányoztak vagy dohányoznak" - írták a Bostonban lévő Massechusettsi General Hospital szakemberei tanulmányukban.

A tanulmányt kommentáló John Stevenson, a Brit Menopauza Társaság tanácsadója a BBC hírportáljának elmondta: már évek óta feltételezték, hogy e gyógyszerek növelik a csípőtörés kockázatát. "Ez a nagyszabású tanulmány megerősítette ezt a feltételezést." Rámutatott azonban arra, hogy ez nem jelenti azt, hogy ne szedjenek a dohányzó nők ilyen gyógyszert, ha szükségük van rá, ám ez az eredmény újabb okot szolgáltat arra, hogy ne dohányozzanak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés