hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Gyomorvédelem és kardioprotekció?

Néhány retrospektív vizsgálat eredményei szerint a clopidogrel-kezelést kiegészítő PPI-szedés összefüggést mutat a megnövekedett kardiovaszkuláris kockázattal.

hirdetés

Az acetil-szalicilsav (ASA) kis dózisainak tartós szedése kétszeresére–négyszeresére növeli a felsô gasztrointesztinális vérzés kockázatát. További kockázatnövelô tényezô, ha a beteg az ASA mellett clopidogrelt is szed. A protonpumpagátlók (PPI) és a clopidogrel közti lehetséges kölcsönhatás miatt mind az európai, mind az amerikai gyógyszerhatóság figyelmeztetést tett közzé a két gyógyszer párhuzamos alkalmazásának veszélyeirôl. Dolgozatukban a szerzôk áttekintik az egy és a két trombocitaaggregáció-gátlót szedô betegek gasztroprotektív gyógyszerelésének irodalmát, hangsúlyozva: nincsenek egyértelmû in vivo bizonyítékok arra, hogy a protonpumpagátlók klinikailag jelentôsen rontanák a clopidogrel hatásosságát, a két gyógyszer szedésének idôbeli elkülönítése azonban hasznos lehet.

Következtetések és ajánlások

Néhány retrospektív vizsgálat eredményei szerint a clopidogrel-kezelést kiegészítő PPI-szedés összefüggést mutat a megnövekedett kardiovaszkuláris kockázattal. Az ex vivo adatok szerint az omeprazol valószínűleg negatívan befolyásolja a clopidogrel hatását. Erre van kézenfekvő biológiai magyarázat. A prospektív vizsgálatok eredményei ugyanakkor nem támasztják alá, hogy a PPI és a clopidogrel között klinikailag lényeges kölcsönhatás lenne.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az alábbiak szerint járjunk el.


1. Az ASA-szedés összefüggést mutat a felső emésztőrendszeri vérzés kockázatának megnövekedésével. Minden ASA-kezelés alatt álló betegnek, akit vérzésre hajlamosító kockázati tényezők terhelnek, kiegészítő PPI-kezelést kell kapnia.

2. Közelmúltban elszenvedett felső gasztrointesztinális vérzés és elkerülhetetlen, tartós ASA-kezelés esetén kötelező a PPI adása, és helyénvaló a Helicobacter pylori eradikációja (ha a beteg fertőzött). Nincs értelme ASA-kezelésről clopidogrel monoterápiára átállítani a beteget.

3. Azokban az esetekben, amikor elektív szívkatéteres vizsgálatra és coronaria-sztent beültetésére fog sor kerülni és fokozott a GI vérzés kockázata, az amerikai szakmai társaságok ajánlása szerint inkább csupasz fém sztentet kell választani, így ugyanis egy hónap után leállítható a kettős TAGG kezelés.

4. Mai tudásunk szerint azokat a PPI-ket kell alkalmazni, amelyek a legkisebb valószínűséggel lépnek kölcsönhatásba a clopidogrellel (vagyis nem omeprazolt).

5. Egyidejű clopidogrel–PPI kezelés esetén a két gyógyszert a nap folyamán eltérő időpontban vegye be a beteg Ennek az ajánlásnak a farmakológiai háttere az, hogy mindkét szernek rövid a féléletideje. Ha a PPI-t reggelente, a clopidogrelt pedig esténként veszi be a beteg, akkor kevéssé valószínű, hogy interakció lép fel.

6. A PPI-vel való kölcsönhatás eshetőségétől függetlenül a clopidogrel csökkent metabolizációja és aktivációja – a CYP2C19 gén funkcióvesztő mutációja – a gyógyszer hatástalanságának komoly veszélyével jár. Azt, hogy a vérlemezke-aggregáció mérése alapján lehet-e klinikai szempontból jó döntést hozni a gyógyszerek kiválasztását, adagolását illetően, még további vizsgálatokkal kell igazolni.

A teljes cikket töltse le itt. 

M. Venerito, A. Kandulski, P. Malfertheiner - Kommentár: dr. Kancz Sándor
a szerző cikkei

(forrás: Orvostovábbképzô Szemle XVIII. évf. 9. szám, 2011. szeptember)
hirdetés

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés