hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

FDA: egy mellimplantátum nem egész életre szól

A nőknek tudatában kellene lenniük, hogy bár a mellimplantátumok biztonságosak, nem szólnak egész életre - közölte szerdán az amerikai gyógyszerügyi hatóság, amely e termékek engedélyezését és felügyeletét is ellátja az Egyesült Államokban.

"Minél tovább van egy nőnek szilikongéllel töltött mellimplantátuma, annál nagyobb a valószínűsége, hogy komplikációi lesznek" - áll az FDA jelentésében.

A felügyelet 2006 novemberében engedélyezte a 22 év feletti nők számára a szilikon mellimplantátumok értékesítését. Mostani, a biztonságosságot érintő ajánlásában felhívja a figyelmet arra, hogy minden ötödik nő, akinek szilikont ültetnek be, tíz éven belül újabb műtéten esik át. Sőt, a mellrekonstrukciós beavatkozáson átesett nők körében ez az arány ötven százalék.

A legtöbb szövődményt az okozza, hogy az implantátum körül megkeményedik a mellszövet, kiszakad az implantátum vagy "ráncosodás, aszimmetria, hegesedés, fájdalom és fertőzés" áll elő - írja az FDA-jelentés.

A vizsgálódó szakemberek hangsúlyozták, hogy előzetes eredményeik nem jeleznek rákkockázatot vagy reproduktív problémákat az implantátumok miatt.

Magyarországon az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott egy kártérítési ügy, melyben a fenti szövődmények egyike - kiszakadt mellimplantátum - miatt összesen 1,4 millió forintos vagyoni és nem vagyoni kártérítés kamatostól történő megfizetését kéri egy nő.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés