hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségipar

Mellimplantátumokat hívnak vissza Franciaországban

Mellimplantátumainak visszahívására kényszerül egy francia gyártó, amelyről vizsgálat derítette ki, hogy félretájékoztatott az implantátumokban lévő szilikonnal kapcsolatban.
A már megműtött nőkre újabb beavatkozás várhat, becslések szerint Európa- és Amerika-szerte több tízezer nőt érint az ügy. A dél-franciaországi cég 66 országba exportálja termékét.
 
A gyártó PIP nem engedélyezett szilikont használt. Ellenőrzés derített fényt arra, hogy a cég nem a feltüntetett anyagot, hanem mást tölt az implantátumokba – számolt be a Le Parisien című lap szerdán. Az anyag a „legkevésbé sem felelt meg az előírásoknak” – mondta Jean-Claude Ghislain, a francia egészségügyi biztonságért felelős Affsaps ügynökség munkatársa.
 
A csalásra orvosok jöttek rá, miután szokatlanul sok nőnél szakadt el az implantátum, így utólagos operációra szorultak. Az Affsaps ezek után elrendelte a termék visszahívását. A nőket értesítik, mindannyiukra mammográfiás vizsgálat vár.
 
Saját forrásai szerint a PIP 1992 óta 200 ezer mellimplantátumot adott el, az engedély nélküli szilikont 2006 óta használták. Franciaországban mintegy félmillió nő nagyobbítatta meg mellét, közülük 30 ezer kaphatott PIP-implantátumot. A gyártó ellen már az ügyészség is vizsgálódik.
 
„Miután az implantátum elszakad, a mell deformálttá válik, ezért újabb műtétre van szükség. Emellett heveny gyulladás alakulhat ki” – mondta Ghislain.
 
A szilikon normális esetben nem okoz betegséget, a gyártó által használt szilikongél tulajdonságai felől azonban kétségek vannak.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink