hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Együttműködés a mentőszolgálat és a betegszállítók egyesülete közt

A hatékony távolsági betegszállítás érdekében együttműködési megállapodást kötött az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Betegszállítók Országos Egyesülete (MBOE).

Az MBOE kiemelte: a megállapodás célja, hogy a betegszállítás új irányítási rendszeréről szóló rendelet hatékony feladatellátást és szorosabb szakmai együttműködést biztosítson az OMSZ és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott betegszállítók között.

Mint írták, a rendelet értelmében a szállításokat továbbra is a betegszállító szervezetektől kell megrendelni, de a megyehatáron átlépő szállításokat az OMSZ jóváhagyásával végzik el a betegszállító szolgáltatók.

A közlemény szerint az MBOE célja, hogy az elkövetkezendő fél évben bizonyítsa, hogy saját irányításának megtartásával és az OMSZ együttműködésével képes a hatékony és gazdaságilag stabil működésre, hiszen az elmúlt időszakban számos változás történt, amely bizonytalanná tette a működés feltételeit.

Utaltak arra, hogy a betegszállító autók kötelező tárgyi feltétele lett a TETRA (EDR)-rádiórendszer, amelynek segítségével katasztrófahelyzet esetén a betegszállító egységek azonnal elérhetővé és mozgósíthatóvá válnak. A TETRA-rádiókat az összes aktív és tartalék betegszállító gépjárműbe beszerelték az OMSZ segítségével.

A szervezet közlése szerint a betegszállítási rendszer átalakítása a rendkívüli alulfinanszírozottság, valamint a rendszer jobb átláthatóságának biztosítása miatt vált szükségessé. Az MBOE az elmúlt fél évben szoros szakmai együttműködést valósított meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi), az OEP és az OMSZ betegszállítási szakértőivel a rendszerben lévő pénzügyi tartalékok feltárása érdekében.

Az egyesület azt írta: az igazi gazdasági áttörést a betegszállító szervezetek számára a szolgáltatás finanszírozásáról szóló kormányrendelet módosítása hozhatja meg. A NEFMI ígérete szerint augusztus elejére megvalósulhat a betegszállítók gazdasági stabilitását elősegítő rendeletmódosítás.

A közlemény szerint a július 1-jével életbe lépő, az OMSZ és az MBOE közötti együttműködési folyamat hatására megerősödnek az Országos Betegszállító Szolgálat megyei irányító központjai és várhatóan javulni fog a szolgáltatók és az egészségügyi intézmények közötti kommunikáció is.

Az MBOE bízik abban, hogy az OMSZ-szel való együttműködésének lesz pozitív hozadéka, javulhat a finanszírozási helyzet, valamint tiszta, átlátható és szabályozottabb betegszállítási rendszer alakul ki. Mint hozzátette, az együttműködéssel várhatóan egy stabil, ugyanakkor gazdaságilag független betegszállítási ágazat lesz elérhető.

Az egyesület úgy gondolja, hogy a jogszabály-módosítások eredményeképpen az egészségügyi intézmények és a betegek számára is kiszámíthatóbb, ennek következtében egységes, stabil és megbízható betegszállítási rendszer valósulhat meg.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés