hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

A fogyás csodaszere a szívroham kockázatát is csökkenti és alkoholizmusra is jó lehet?

Az eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztett gyógyszer hatékony fogyasztószer, egy friss kutatás szerint pedig számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti. Az alkoholizmus ellen is jó lehet.

 

Az eredetileg cukorbetegek kezelésére fejlesztett gyógyszer hatékony fogyasztószernek is bizonyult, egy friss kutatás szerint pedig számos szív- és érrendszeri betegség kockázatát is csökkenti, és nem csak azzal, hogy segít megszabadulni a túlsúlytól – írta a Guardian nyomán a Telex. Az általában injekcióval bejuttatott szemaglutid húsz százalékkal csökkenti a szívroham, a szélütés vagy más szív- és érrendszeri megbetegedés halálos kimenetelének kockázatát – állítják a University College London kutatói. Az elhízás európai kongresszusán ismertetett tanulmány szerint a gyógyszer attól függetlenül jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre, hogy mi volt a kezelt páciens kiinduló súlya vagy hogy mennyit fogyott a szemaglutiddal.

A tanulmány vezető szerzője, John Deanfield professzor szerint a szemaglutidot rutinszerűen kellene felírni kardiovaszkuláris betegségek kezelésére. „Ez a fantasztikus gyógyszer korszakalkotó. A tanulmányunk azt sugallja, hogy a fogyáson túl a szemaglutid a szív- és érrendszeri kimenetelek javítását alternatív mechanizmusokkal éri el. Egyértelmű, hogy valami más is történik, ami a szív- és érrendszernek előnyös” – mondta Deanfield.

A tanulmány olyan 45 éves vagy idősebb felnőtteket vizsgált, akiknek a testtömegindexük 27 felett volt. (25 feletti értéknél beszélünk túlsúlyról, 30 felett elhízásról.) Feltétel volt még, hogy a vizsgálat alanyai korábban valamilyen kardiovaszkuláris eseményen, például szívrohamon estek át. A 41 országból bevont 17 604 páciens egyik része hetente 2,5 milligramm szemaglutidot kapott, míg a másik részük 40 hónapon át placebót szedett. A szemaglutidos csoport 8803 betegéből 569 (6,5 százalék) tapasztalt elsődleges kardiovaszkuláris végponti eseményt, például szívrohamot, míg a placebocsoportban 8801 beteg közül 701 (8 százalék).

Deanfield úgy véli, hogy a szemaglutidra úgy érdemes tekinteni, mint a koleszterincsökkentőként ismert sztatinokra, amelyek az 1990-es években forradalmasították a gyógyászatot.

Egy másik tanulmány a szemaglutid fogyasztási hatását vizsgálta. Az a kutatás átlagosan 10,2 százalékos testsúlycsökkenést és 7,7 centiméteres derékkörfogat -csökkenést rögzített, írja a lap.

Kashif_Malik képe a Pixabay-en (AI-generált)
 
A VG szerint egyre többen számolnak be arról, hogy kedvező hatással van a szer az alkoholizmusra és az egyéb függőségekre is. Mint a lap írja: egy közvélemény kutatásban emberek ezrei számoltak be arról, hogy miközben szedték a gyógyszert, csökkent a sóvárgás az alkohol és az e-cigaretta iránt is. Ahogy egy CCN-nek nyilatkozó nő elmesélte: a gyógyszer csökkentette az agyában azt a belső csevegést, ami evésre bíztatta. Majd észrevett egy másik, nem remélt hatást is, elillant a vágya az alkolholfogyasztás, sőt az e-cigaretta után is.
 
A Novo Nordisk dán gyógyszergyár korábban azt mondta, nem vizsgálódik az alkoholfogyasztásra gyakorolt hatásokról, annak ellenére sem, hogy a fogyasztók pozitív tapasztalatokról számoltak be. Ezt újra megerősítették szerdán, viszont elmondták azt is, éppen folyamatban van egy klinikai vizsgálat, ahol elsődlegesen azt kutatják, a gyógyszer javíthatja-e a máj egészségét, segíti-e a májfibrózis vagy hegesedés javulását. Másodlagos szempont a biztonság és a tolerálhatóság, valamint az alkoholfogyasztás változásai.
(forrás: Telex, Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés