hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Júliustól az Országos Mentőszolgálat irányítja a betegszállítást is

Módosult a betegszállítási rendelet, így július elsejétől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) kötött finanszírozási szerződéssel rendelkező betegszállító szervezetek tevékenységét is - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága szerint "az új rendszer lehetővé teszi a mentés és a betegszállítás esetenként egymást átfedő feladatainak teljes körű összehangolását". A tárca a jövőben is számít a betegszállító szervezetek munkájára - hangsúlyozták, amit az is bizonyít, hogy a napokban kétszázmillió forinttal emelték meg a betegszállítási kassza idei összegét.

A szaktárca megfogalmazása szerint "a betegek biztonsága és az ellátás színvonalának emelése érdekében" született meg a miniszteri rendelet, amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg.

A módosítás szerint a betegszállítás "a beteg otthona szerint illetékes területi, a beutaló szolgáltató telephelye szerinti, vagy a progresszív ellátás során magasabb szintű ellátást végző legközelebbi egészségügyi intézménybe történő szállítást, illetve az ellátást követően onnan a beteg otthonába történő hazaszállítását jelenti". Az, hogy melyik szolgáltató köteles területi ellátásra, a biztosított lakóhelyétől vagy tartózkodási helyétől függ.

A jövőben ügyeleti időben csak azokat a betegeket szállítják haza a kórházakból, akiknek a vizsgálata, kezelése az ügyelet idején történt meg, vagy sürgősségi ellátásban részesültek. Ez garantálja, hogy az ügyelet ideje alatt a valóban indokolt szállítások időben megtörténjenek - hangsúlyozták.

Tömeges baleset vagy katasztrófa esetén az OMSZ irányítócsoportja a betegszállítási tevékenységet végző szervezetek aktív betegszállító gépjárműveit riasztja - tették hozzá.

Az új szabályozás szerint a betegszállításban csak olyan jármű vehet részt, amely az első működési engedély kiadásakor hatévesnél fiatalabb volt, ezt követően a műszaki feltételeknek megfelelve a gyártás évétől számítva legfeljebb tizenöt évig üzemeltethető - írta a közlemény.

A betegszállítás biztonsága érdekében a szolgáltatóknak tartalék gépkocsikkal is rendelkezniük kell.

Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke tavaly decemberben jelentette be, hogy a szaktárca az Országos Mentőszolgálathoz rendeli a betegszállítás irányítását. Az egészségügyi vezetés többször is egyeztetett az OMSZ-nek, valamint a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) képviselőivel. Mártai István, az OMSZ főigazgatója és Bíró Ferenc, az MBOE elnöke egyaránt nyitott volt az együttműködésre, de többször is hangot adtak azon véleményüknek, hogy korábban jó intézkedés volt a betegszállítás és a mentés különválasztása.

Az MBOE elnöke többször is úgy nyilatkozott: a betegszállítás ellátórendszere veszélybe kerül, ha a betegszállítás irányítását az Országos Mentőszolgálathoz vonják.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés