hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Érik a botrány a mentőautó-tenderen

A Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a szerződéskötést a mentőszolgálat nettó 679 millió forintos kerettel meghirdetett járműtenderének nyertesével - írja aNapi Gazdaság.

Egyes szakmai vélemények szerint a műszaki paramétereknek csak két járműtípus - a Mercedes Sprinterre és a Volkswagen Crafterre - felel meg.

Eredményt ugyan hirdetett, de még legalább két hétig nem köthet szerződést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a nettó 679 millió forint keretösszegben meghirdetett járműbeszerzésének nyertesével, a lengyelországi W.A.S. Wietmarscher Polska Sp. zo.o.-val. A szállítási szerződés aláírására csak akkor kerülhet sor, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) engedélyezi azt. A testület május 16-ig hozhat határozatot az ügyben, de vizsgálatának idejét 15 nappal, majd plusz 10 nappal meghosszabbíthatja.

A KD-nál az a Scorpio Kft. kezdeményezett jogorvoslatot a mentőszolgálat C típusú mentőautók (rohamkocsik) beszerzésére kiírt eljárása ellen, a cég összességében a legjobb ajánlatot nyújtotta be. A Scorpio mégsem nyert, mert az OMSZ által kért, az alkalmasságát igazoló dokumentumokat nem teljeskörűen nyújtotta be, így ajánlata végül érvénytelen lett. Az így kizárt cég nem ért egyet a mentőszolgálat döntésével, de a folyamatban lévő jogorvoslatra hivatkozva még nem kívánt nyilatkozni a beszerzésről.

Lengyelek és csehek is beszálltak a versenybe

A Napi Gazdaság Információi szerint a többször módosított és újra kiírt, legalább 32 mentő szállítására vonatkozó közbeszerzésre öt érvényes ajánlat érkezett. (Várhatóan ennél több járművet kap majd az OMSZ, a pontos darabszám az ajánlattevők árajánlatától függ.)

Az egyebek mellett klímák és megkülönböztető jelzések felszerelésével és forgalmazásával foglalkozó Scorpio a szlovák, orvosi és mentőjárműveket szállító Panax FCS. s.r.o.-val közösen nyújtott be ajánlatot.

Összességében második legjobb ajánlatot a W.A.S. Polska tette, végül ezt hirdették ki győztesnek. A cég a német Die Wietmarscher Ambulanz- und Sonderfahrzeugbau (W.A.S.) GmbH egyik leányvállalata, egészségügyi és más speciális célú járművek, mint például mobil laborok, közúti és vízi mentők, rabszállítók átalakításával és felszerelésével foglalkozik.

Pályázott még a szintén lengyel és szintén speciális járművek átépítésével (köztük katonai járművekkel is) foglalkozó AMZ Kutno Sp.zo.o, továbbá a német Ambulanz Mobile GmbH & Co. KG, amely sürgősségi, mentő és betegszállító autók felépítésével és szervizelésével foglalkozik, valamint a magyar tulajdonú Pikosystem Kórházi Technológiai Zrt. (új nevén VMD Zrt.) és a HM EI Zrt. (Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.) közösen..

A teljes cikket a Napi Gazdaság oldalán olvashatja.

(forrás: Napi Gazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés