hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Háromezer magyar orvos távozhat

Hivatalosan is kiszélesedett a magyar orvosok akciója azzal az együttműködéssel, amelyet a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) a hét végén kötött a cseh, a szlovák és a lengyel társszakszervezetekkel.

Ennek egyik lényeges eleme, hogy a négy visegrádi országban működő érdekképviselet ezután összehangoltan közvetíti az orvosokat a nyugati országokba.

A részletek kapcsán Bélteczki János, a MOSZ elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, az összefogásra a visegrádiak közös problémája, az elvárhatóhoz képest alacsony bérezés és az orvoshiány miatt egyre nehezebben viselhető körülmények adtak alapot.

A lengyelek 2006-ban, a csehek pedig tavaly túljutottak azon a felmondási akción, amelyet nálunk a rezidensek az idén hirdettek meg, s amelyhez a MOSZ elsőként csatlakozott. Eddig csaknem kétezer magyar orvos felmondólevele gyűlt össze Bélteczki közlése szerint, és további ezer is hamarosan összejöhet. Végső esetben tehát háromezren távozhatnak a magyar egészségügyből.

A társszakszervezetek támogatják az akciót, mert noha Lengyelországban a magyar orvosok bérének csaknem a kétszeresét sikerült elérni az ötszáz ottani kórházra kiterjedő felmondással, és Csehországban is javítottak a bérezésen, a munkakörülmények nem javultak lényegesen, nagy a túlterheltség. Szlovákiában – ahol szintén magasabbak az orvosi bérek, mint nálunk – most zajlik a miénkhez hasonló akció

Magyarországon a kórházak állami irányítás alá kerülnek. Ez azonban a MOSZ elnöke szerint mellékes kérdés akkor, ha az orvosok nem tudnak megélni, a szolgáltatók pedig az elavult finanszírozás miatt annál nagyobb adósságba kerülnek, minél többet teljesítenek. Nem szólva arról, hogy a betegek egyre gyakrabban az orvoson töltik ki egyébként jogos indulataikat.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink