hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Az államtitkár látja a jövőt

Az optimizmusom töretlen, a realitásérzékem nem szokott megcsalni – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, akit elsősorban az egészségügy jövő évi kereteiről kérdezett a Portfolio.hu.

Az ágazat pozícióját az államtitkár úgy jellemezte,  hogy jövőre, a tavalyihoz képest a Széll Kálmán Tervben szereplő megtakarításokkal kevesebb, viszont a népegészségügyi termékadóból adódó bevételekkel több forrás jut az ágazatnak.

− Idén ebből 3 milliárdra számítunk, jövőre először 20 milliárdot vártunk, de közben megtörtént egyfajta termékszerkezet-váltás, aminek nagyon örültünk. Azt tapasztaltuk, hogy a gyártók kezdik kivenni a sótartalmat, átminősítik a 70 százalékos sótartalmú levesport, fűszersóvá. Tehát beindult az a folyamat, amit vártunk ettől az adótól és ezért jövőre a korábban tervezett 20 milliárdos előrejelzés 15 milliárdosra csökkent. Ez a 15 milliárd az egészségügyre, a bérekre fordítható, nagyrészt a pótlékrendszeren keresztül. Alapellátásra, járóbeteg-ellátás ösztönzésére is kívánunk ebből fordítani.

A kérdező arra is utalt, hogy ezek szerint az ideális helyzet az lenne, ha nem növekednének a chipsadóból származó bevételek. Szócska ezzel egyetértett, sőt kiegészítette: és az lenne az ideális, ha a chipsadóból származó bevételeket népegészségügyi programokra fordítanánk. Most az ebből származó bevételeket a pótlékrendszerben a bérek fejlesztésére kell fordítani.”

(A teljes interjú elérhető a Portfolio.hu-n.)

 

(forrás: Portfolio.hu)
hirdetés

Könyveink