hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Chipsadóból gyűlik a pótlékkiegészítés forrása

A népegészségügyi termékadóból idén befolyó pénzt a munkaköri pótlékok három havi összegének egyszeri kifizetésére kívánja fordítani a szaktárca. A rendelkezésre álló forrást szektorsemlegesen osztják szét, a jövőre tervezett pótléknövelés azonban kizárólag a közalkalmazottakat érintené, igaz, a jogosultak körét bővítenék.

A korábbi jóslatokkal ellentétben, közölte a közelmúltban az ágazatért felelős államtitkár, a központi költségvetés "kasszájába" rendre beérkeznek a népegészségügyi termékdíjból származó bevételek. A MedicalOnline információja szerint októberben 870 milliót, novemberben pedig 1,5 milliárd forintot fizettek be a hazai gyártók, illetve az adó hatálya alá tartozó, külföldi termékeket forgalmazó cégek. Ez reményt ad arra, hogy idén összejön az a valamivel több mint 3 milliárd forint, amit egyszeri juttatásként osztana szét a szaktárca.

Az intézkedés, tudtuk meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökétől, azokra vonatkozik, akik a nagyobb kockázattal, munkaterheléssel járó területeken dolgoznak. Vagyis nem a műszakpótlékban, hanem az úgynevezett munkahelyi pótlékban részesülők kapnák meg az egyszeri kiegészítést.

A kép- illetve labordiagnosztika területén, vagy például a sürgősségi osztályokon illetve műtőkben szolgálatot teljesítők – munkájuk veszélyessége okán – 36, 120 vagy 150 százalékos pótlékban részesülnek. A kalkulációk szerint az e területeken dolgozók száma eléri a 41,6 ezer főt. A szaktárca elképzelése szerint egyszeri juttatásként kapnák meg három havi pótlékuk összegét. A szétosztás szektorsemlegesen történne, mondta Balogh Zoltán, hiszen a kiszervezett területek – például laboratóriumok – dolgozói épp úgy közszolgálatot látnak el, mint az ágazat más dolgozói.

Idén a pótlékalap 20 ezer forint, így azok akik 36 százalékos pótlékban részesülnek 21.600, a 120 százalékos pótlékra jogosultak 72, a 150 százalékos pótlékot kapók 90 ezer forintra számíthatnak a MEKSZ elnöke szerint, aki reméli, a közelmúlt gazdaságpolitikai eseményei nem húzzák keresztül a szaktárca terveit. Az összesen 3,4 milliárdos egyszeri kifizetés forrása a tervek szerint két tételből tevődne össze: a népegészségügyi termékadóból 3,2 milliárdot biztosítana a Nemzetgazdasági Minisztérium, a fennmaradó közel 200 milliót az ágazati költségvetés terhére fizetnék ki.

A tervek szerint jövőre 40 ezer forintra emelkedne a pótlékalap, s e bérkiegészítést kiterjesztenék a betegszállítókra, betegkísérőkre is. A pótlékot azonban kizárólag a közalkalmazottak kaphatnának.

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink