hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Csavarral gyorsabban javul a térd

A gyorsabb felépülést ígérő, cement nélküli térdprotézis „premier” műtétjén járt a Népszabadság az Uzsoki Utcai Kórházban, Hangody László professzornál.

A világújdonság lényege, hogy a térdprotézist ragasztó nélkül, néhány önvágó csavarral rögzítik a combcsont és a lábszárcsont közé. Ez a módszer 15 perccel rövidíti a műtéti időt, de fontosabb, hogy a beteg már másnap lábra tud állni, s heteken belül futhat is.

Hangody László évtizedek óta különféle sebészi beavatkozásokkal próbál „túllépni” a szervezet önjavító kudarcán. Ezek egyike az a módszer, amikor ha még talált ép ízületi felszínt, azt feldarabolva, mozaikszerűen visszaültette a roncsolódottak helyébe. Pár évvel később dolgozta ki az úgynevezett totáltérdprotézis-rendszert. Az első hazai előállítású darabok, amelyeket cementtel rögzítettek a térdben találkozó csontokhoz, 2008–2009-ben kerültek a piacra. A professzor azt mondja: hosszú ideje kísérletezik a most debütáló, ragasztó nélküli protézissel. Erre az motiválta, hogy amíg a ragasztó köt, addig melegszik, s ez csontszövet-károsodást okozhat. Ugyancsak a nem kívánt hatásokat csökkenti, hogy a műtét felgyorsításával a seb rövidebb ideig van nyitva, így az kevésbé fertőződhet.

A sikerhez – megítélése szerint – két dolog segítette: az egyik a csavaros rögzítésű technika; a másik, hogy az ipar mára képes olyan protézisfelszínt kialakítani, melybe a csont bele is tud nőni – olvasható a nol.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés