hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Porcember

Ötvenhárom éves. A világon az elsők között talált rá az ízületpótlás hatékony módszerére. Hangody László harminc év alatt mindent elért, amit orvos csak elérhet. Gyanúsan tökéletes.

„Piszok jól operál, szakmailag mindig pontosan tudja, mikor mit kell az adott szituációban csinálni. Nyugodt. Jó időben és jól oldja meg a feladatot. Számára nincs megoldhatatlan eset, csak szimplán eset van. Ha valaki az osztályról elakad a műtőben – mert törik, szakad, reccsen, porózusabb a csont – akkor jön... Helyre teszi, illeszti, megoldja. Kiváló a keze és olyan tudás van a fejében, amit mára már az egész világ elismer” – állítja róla közvetlen munkatársa.

De ezt nyilván majd’ mindenki tudja róla, mert amint a jó orvosok felől tájékozott körökben megfájdul valakinek a csípője, térde, mind Hangody Lászlóhoz rohanna vagy vitetné magát. Márpedig ízületi porckopásos betegből nincs kevés. „Gátakat kellett építeni a rendszerbe, ezért, ha csak lehet, ajánlok magam helyett valaki mást – mondja Hangody. – Kivéve, ha olyan ízületpótlásra van szükség, amelyhez az én gyakorlatomra van szükség, mert mondjuk a beteget már többször operálták máshol.”

Alig kétéves, amikor szilánk fúródik a szemébe. Több műtét ellenére sem sikerül a sérülés okozta károsodást orvosolni, sérült szemére fokozatosan elveszti a látását. Szakmájához a térlátás elengedhetetlen, megtanítja az agyát egy szemmel „tért látni”. Egyik munkatársa szerint ez valahogy úgy működhet, hogy megbecsüli az arányokat, aztán behelyettesíti, térélménnyé formálja mindazt, amit egyébként nem is láthat. „Az agy amúgy is képes dolgokat átalakítani, újrastrukturálni, olyan területeket fejleszteni, amelyek kompenzálhatják a hiányosságainkat. Lacinak meg amúgy is csoda agya van. Éles eszű és kőkemény harcos, vele szemben nehéz győzni.”

Orvosdinasztia sarja. Otthonról hozta a beteg emberrel szembeni alázatot – állítja közeli barátja, aki azt sem vitatja, hogy sajátosan bánik a betegeivel: nem nyájas, nem mogorva, mindenkivel csak épp annyit beszél, amennyire feltétlen szükség van. Csak annak a kezelését vállalja, aki bízik benne. Aki ezt a bizalmat ellenőrizni akarja, menjen el az Uzsokiba egy ambuláns napjára. A kedd a halálos nap – állítja. Ekkor jönnek a kontrollra visszarendelt, illetve az új, vizsgálandó betegek. Reggel nyolctól este hatig egyszerre három egymásba nyíló szobában vizsgál, amíg az egyik helyen vetkőzik vagy öltözik valaki, a másikban kezel.

A teljes portré a Népszabadság oldalán 

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés