hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Antiráktabletták olcsón

Néhány daganat olyan lassan növekszik, hogy életünk végéig sem okoz tüneteket. A legújabb eredmények szerint lehet, hogy egy régi és olcsó gyógyszer nem gyógyítja, hanem megelőzi a bajt.

Mégsem igaz, hogy a rákszűrés életet ment? Az Egyesült Államok kormánya októberben elrendelte a rutinszerűen végzett prosztatarákszűrés leállítását. A döntést előkészítő tudományos bizottság nem találta meggyőzőnek a szűrés előnyei mellett szóló bizonyítékokat. A módszer ugyan sok életet megmentett, de sok olyan daganatot is feltárt, amely annyira lassan növekedett, hogy sosem veszélyeztette volna a páciens életét, míg kioperálásával olyan szövődmények járhattak, mint a vizelettartási nehézség vagy az impotencia.

A szakemberek most az arany középutat igyekeznek megtalálni: szeretnék elkerülni a korai felismerésben rejlő lehetőségek túlbecsülését, ugyanakkor nem akarják eltántorítani a részvételtől azokat, akik számára a szűrés valóban hasznos lehet. Olyan kérdések körül zajlik a szakmai vita, hogy a 40-es vagy az 50-es életévekben kell-e megkezdeni a mammográfiás szűréseket az emlőrák felfedezése érdekében, vagy hogy érdemes-e elvégezni a drága CT-vizsgálatot a dohányosoknál a tüdőrák korai észlelése érdekében. Azt kell például eldönteni, kinek az esetében haladja meg a betegség kockázata a szűrés – például a pozitív CT-lelet birtokában elvégzett, gyanús elváltozást megbolygató szövetmintavétel – rizikóját  – írja a Népszabadság. 

A számtalan érvet és ellenérvet felsorakoztató végtelen vita feloldására a gyógyszeripar kínál lehetőséget: a kemoprevenciót, azaz a kémiai anyaggal (gyógyszerrel) elért megelőzést. Ha ugyanis lenne egy olcsó gyógyszer, amely megakadályozná a daganatok kifejlődését, az a szűrés körüli kérdéseket is más megvilágításba helyezné. Talán meglepő, de ilyen gyógyszer régóta létezik, sőt rendszeresen használjuk. Egyelőre semmilyen szakmai fórum nem mondta ki, hogy jó a rák megelőzésére is, de ez egyes szakértők szerint csak idő kérdése. Világszerte millióknak rendelik ugyanis az orvosok a szívinfarktus és a szélütés prevenciójára – ezzel a céllal Magyarországon is ajánlják a szakmai irányelvek, és rengetegen szedik is.

Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés