hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.
hirdetés

 

Tudomány

Az emlő őssejtjeinek hormonérzékenysége

A Walter and Eliza Hall Institute kutatói kimutatták, hogy az emlő őssejtjei rendkívül érzékenyek a női nemi hormonokra, az ösztrogénre és a progeszteronra; ez a felismerés az emlőrák újfajta megelőzési és kezelési lehetőségei előtt nyitja meg az utat.
A felfedezés megmagyarázza az emlőrák kockázata és a női nemi hormonok közötti, évtizedek óta ismert összefüggést is. Az eredmények a Nature április 11-i számában jelentek meg, és többek között a ScienceDaily portál is hírt adott róluk.
 .
Dr. Jane Visvader, aki dr. Geoff Lindemannal együtt a kutatást vezette, elmondta, hogy jól ismert, hogy a női nemi hormonok tartós termelése, illetve alkalmazása növeli az emlőrák kockázatát. „Egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy minél több menstruációs ciklusa volt egy nőnek, annál nagyobb az emlőrák veszélye. Még a terhesség után is megnő rövid távon az emlőrák kockázata. E megfigyelések molekuláris alapjairól azonban nagyon keveset tudunk” - mondta.
 
2005 táján dr. Visvader és dr. Lindeman emlőrák őssejteket mutattak ki mind egerekben, mind emberekben. Meglepetésükre azonban, e sejteken nem találtak olyan receptorokat, amelyek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy a női nemi hormonok közvetlenül befolyásolják e sejtek működését.
 
Most viszont kimutatták, hogy bár ilyen receptorokkal nem rendelkeznek, e sejtek mégis rendkívül érzékenyek az ösztrogénre és a progeszteronra. Egereket használva modellként azt találták, hogy ha eltávolították az állatok petefészkeit és hormongátló szerrel kezelték őket (ugyanolyannal, amilyet az emlőrák kezelésében alkalmaznak emberekben), az emlő őssejtjeinek csökkent a száma és a megmaradt őssejtek is inaktívnak tűntek.
 
Dr. Lindeman szerint ez segít megmagyarázni a „kemoprevenció” jelenségét, vagyis azt, hogy az emlőrák-ellenes antiösztrogén kezelés után miért marad fenn még sokáig a kezelés hatása. Vizsgálatuk során az is kiderült, hogy a terhesség idején jelentősen nő az emlő őssejtek száma. Ez a tény lehet felelős az emlőrák-kockázat terhesség utáni növekedéséért – feltételezi dr. Lindeman.
 
A további, ausztrál és japán kutatókkal együtt végzett vizsgálatok kiderítették, hogy a RANK néven ismert jelút lehet elsősorban felelős a terhesség alatt az emlő őssejteinek közvetett szabályozásáért. Dr. Lindeman elmondta, hogy  kifejlesztettek olyan szereket, amelyek gátolják a RANK jelutat, és már klinikai vizsgálatok is folynak velük olyan esetekben, amikor a a csontokra is ráterjedt emlőrákot kell kezelni.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink