hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Alacsony küszöbű ellátás függőknek

A Katolikus Karitász egri RÉV-házában drog-, gyógyszer-, játék- és társfüggők,valamint alkoholisták próbálják legyőzni a szenvedélyüket. A Magyar Hírlap járt a helyszínen.

A ház beleolvad a környezetébe, csupán apró tábla jelzi a kerítésen: itt működik a Katolikus Karitász helyi szenvedélybeteg-segítő szolgálata, a RÉV. A mozaikszót a Remény, Élet, Változás szavak kezdőbetűinek összeolvadásából alkották, és igen találó.

A RÉV-ben ugyanis szenvedélybetegek nappali, közösségi és alacsony küszöbű ellátása folyik. Tevékenységük során a szenvedélybetegek minél szélesebb körben való elérésére törekednek, a motiváció felkeltésére, az életmód, az életvitel váltásának ösztönzésére, a változás elindítására és segítésére, a szerhasználat és járulékos ártalmai csökkentésére. Az országban több ilyen intézmény is található, az egri éppen húsz éve kezdte meg működését.

Siposné Kohári Szilvia intézményvezető elmondja: sok szülő keresi fel elkeseredetten a szolgálatukat azzal, hogy tegyenek valamit, mert „az én szép és okos gyermekem tönkremegy”. Általában nagyon rossz állapotban kerülnek ide a szenvedélybetegek, nem egyszer fordul elő, hogy már hajléktalanként, ápolatlanul, lezüllve. Ezért az első és legfontosabb, hogy megértessék velük, mennyire rossz a helyzetük. Nézzenek szembe az összes veszteségükkel, szüleik, testvéreik, gyermekeik, házastársuk, vagyonuk elveszítésével, egészségük megromlásával. A függőnek meg kell érkeznie a mélypontjához – szögezi le Szilvia. A legjobb gyógymód a kommunikáció, a gyógyszer ugyanis csak a – megvonási – tüneteket kezeli. A segítői folyamatban medicinák helyett a programra, a személyre fókuszálnak, és olyan energiák „kerülnek elő”, amelyekre addig nem is számítottak, magyarázza az intézményvezető.

A teljes írást a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés