hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kevés a pénz, sok az alkoholista és a kövér ember

Az uniós átlaghoz képest nálunk kétszer annyian halnak meg kezelhető betegségben, derül ki egy jelentésből, amelyről az RTL Híradója számolt be.

Magyarország keveset költ egészségügyre, sok a dohányos és komoly probléma a munkaerőhiány az ágazatban – állapította meg az Európai Bizottság országjelentése a magyar egészségügyi rendszerről. A dokumentum a pozitívumokat is összegzi: például, hogy emelkednek a bérek, fontos szűrési programok indultak és kulcsfontosságú az elektronikus recept – hangzott el az RTL Híradóban.

A pozitív megállapítások között szerepel, hogy itthon a kórházi ágyak száma meghaladja az uniós átlagot, jó pontot kapott az Egészséges Budapest Program. Az orvosok elvándorlásának üteme csökkent, ez szintén pozitívum a bizottság szerint.

A magyar egészségügyi rendszer gyengeségei között említették, hogy a várható élettartam mindössze 75,5 év, ami majdnem öt évvel kevesebb az uniós átlagnál. Kétszer annyian halnak meg itthon az uniós átlaghoz képest kezelhető betegségben, ami az időben történő és minőségi ellátás hiányára vezethető vissza.

Szintén negatívum, hogy sok dohányos, alkoholista és elhízott ember él az országban, nagy a munkaerőhiány az ágazatban, illetve az egy főre jutó egészségügyi kiadás fele az uniós átlagnak. A dolgozók korösszetétele sem megfelelő.

Ábrahám Júlia, az LMP elnökségi tagja szerint az egészségügyben nem voltak valódi változások az elmúlt években. Nem jutott annyi pluszforrás az ágazatba, ami nagyságrendekkel javított volna az ellátás színvonalát. A pozitívumok között említett vastagbélrák-szűrési programmal pedig annyi a gond, hogy egy éve el kellett volna már indítani, de eddig egyetlen vizsgálat sem történt – tette hozzá.

Az RTL Híradó kereste az ügyben illetékes minisztériumot, de hiába, nem reagáltak a jelentésre.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink