hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ez már alkoholizmus?

Az alkohol kábítószer, és könnyen rászokhatunk anélkül, hogy észrevennénk, derül ki az Index összeállításából.

Az Egyesült Államokban jóval több alkoholt fogyasztanak manapság, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az emelkedés mértéke – ha hihetünk a JAMA Psychiatry legfrissebb számában megjelent tanulmánynak – csupán 11,2 százalékos, de a magasabb kockázati csoportba tartozó fogyasztók aránya 30 százalékkal nőtt. A diagnosztizálható alkoholistáknál 49,4 százalékos az emelkedés.

A tanulmányában 36 ezer személyt vizsgáltak 2001 és 2002, illetve 2012 és 2013 között. Az érintetteket az ivási szokásaikról kérdezték. A legmagasabb növekedést a nők, az alacsony társadalmi-gazdasági helyzetűek, az idősebb felnőttek, illetve a faji-etnikai kisebbségek körében figyelték meg. A szerzők szerint ezekben a csoportokban akkora a növekedés, hogy az közegészségügyi válsághoz vezethet. (A kérdéses tanulmány az Egyesült Államokban készült, de ezen a téren Magyarország sincs jobb helyzetben. A Központi Statisztikai Hivatal 475 ezerre teszi a magyarországi alkoholisták számát.)

Az alkohol társadalmi elfogadottsága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sokan azt hiszik: őket nem érintheti az alkoholizmus. Másokat, azokat igen – de őt nem. Ennek megállapításához ismernünk kell a problémás ivás kritériumait, és hogy milyen magas a függőség kialakulásának kockázata.

Az alkoholizmus kialakulási kockázatának több mint 50 százaléka örökölhető, így ha egy közeli rokonunk – különösen az egyik vagy mindkét szülőnk – alkoholproblémákkal küszködik, nagyobb esélyünk van rá, hogy a mi rizikófaktorunk is magasabb lehet az átlagosnál. A depresszió és a mentális rendellenességek szintén súlyosbíthatják a helyzetet, akárcsak az alkoholproblémákkal küszködő partnerek vagy barátok.

A pszichiátriában nem az elfogyasztott italok, hanem viselkedésminták alapján határozzák meg, hogy kinél mennyire súlyos problémákat okoz a szeszfogyasztás.

A Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), a mentális rendellenességeket listázó kézikönyv az alkoholizmus teljes spektrumát lefedi, hogy ennek alapján egy alkoholfogyasztónak milyen  kérdésekkel kell szembenéznie, az Index portálján kiderül.

 

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés