hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A gyermekkori hirtelen szívhalál megelőzhető

A gyermekkori szívhalál hazánkban igen ritka, és a korai EKG - szűrésekkel tovább csökkenthető a kockázat. Tavaly májusban egy ilyen eset fordult elő, akkor egy jászberényi gyermek esett össze a testnevelés órán - írja a Népszabadság.

Victoria Vetter, a philadelphiai The Children’s Hospital kardiológusprofesszora az American Heart Journal című szaklapban egy „pilot” vizsgálatról számolt be (ez egy tervbe vett későbbi vizsgálat próbatanulmányát jelenti). A szerző szerint a hirtelen szívhalált okozó mögöttes szívbetegséget egyszerű EKG-vizsgálattal már előzetesen ki lehet szűrni, ami annál is fontosabb, mivel az Amerikai Szívtársaság érvényben levő irányelvei szerint az EKG csak sportoló/versenyző gyermekeken kötelező.

A philadelphiai munkacsoport 400, 5–19 éves korú tünetmentes gyermeket és fiatalt vizsgált meg, egyrészt a szokásos módon (kikérdezéssel, fizikális vizsgálattal), másrészt EKG-val és echokardiográfiával (szívultrahanggal). Szívbetegséget 23 esetben találtak,ebből tíz gyermeken súlyos formát. Ez a vizsgált gyerekek 2,5 százaléka! (További húsz esetben gyermekkori magas vérnyomást fedeztek fel.) A 23 szívbeteg gyermek korábbi fizikális vizsgálata semmire sem utalt, tehát levonható a következtetés: érdemes megfontolni az iskoláskorúak általános, szűrő jellegű EKG-vizsgálatát.  

Ezt bizonyítják az olasz és japán tapasztalatok is, ahol a gyermekeken végzett EKG kötelező előírás. A kardiológiai szempontokon túl fontos kiemelni, hogy az EKG-vizsgálat nem tart tovább tíz percnél, és mint Victoria Vetter hangsúlyozza, viszonylag olcsó eljárás.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés