hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Megjósolható, hogy ki hal meg a szívroham miatt

Előre lehet-e jelezni, hogy ki fog hirtelen belehalni a szívrohamba és ki éli túl? Az amerikai Wake Forest Baptist Egészségügyi Központ kutatói választ találtak erre a kérdésre, és eredményeiket a Heart című folyóiratban tették közzé.

„Egyes emberek számára az első szívroham nagy valószínűséggel egyben az utolsó is. Az ő esetükben különösen fontos, hogy megakadályozzuk az első szívinfarktus bekövetkezését, mivel túlélési esélyeik nagyon rosszak” – mondta dr. Elsayed T. Soliman, a kutatás vezetője.

A szívinfarktusba belehaló és azt túlélő embereknek sok közös jellemzőjük van, azonban vannak olyan specifikumok – köztük a magas vérnyomás, a rassz/etnikum, a testtömeg-index, a szívfrekvencia és egyes EKG-jellemzők –, amelyek alapján elkülöníthetők a szívrohamba nagy valószínűséggel belehaló és az azt túlélő személyek.

A vizsgálat során a két legnagyobb USA-beli kardiovaszkuláris tanulmány adatait elemezték, az ARIC-ét (Atherosclerosis Risk in Communities) és a CHS-ét (Cardiovascular Health Study), amelyek összesen 18 000 személy adatait tartalmazzák. Miután figyelembe vették a koronáriabetegség általános kockázati tényezőit, a következő eredményekre jutottak:

A fekete rasszhoz tartozás – a nem-feketékhez képest – előrejelzője a hirtelen szívhalálnak, de kevésbé erős prediktora a koronáriabetegség kialakulásának.

A magas vérnyomás és a gyors szívritmus esetén nagyobb a hirtelen szívhalál kockázata, de a koronáriabetegséget ezek csak kisebb mértékben jelzik előre.

Az extrémen nagy vagy kicsi testtömeg-index növeli a hirtelen szívhalál kockázatát, azonban a koronáriabetegségét nem.

Ami az EKG-jellemzőket illeti, a QTc megnyúlása és a rendellenesen invertált T-hullám erős prediktorai voltak a hirtelen szívhalálnak, viszont nem volt kapcsolat a V2 elvezetésben mutatkozó ST eleváció és a hirtelen szívhalál között – ez a jellemző a koronáriabetegség előrejelzője volt.

Dr. Soliman szerint, ha ezeket az eredményeket más vizsgálatok is validálják és igazolják, akkor az orvosok azonosítani tudják majd a szívroham esetén hirtelen szívhalálra hajlamos betegeket, azt a betegcsoportot, amelynél a korai beavatkozás, főként a rizikófaktorok módosítása életmentő lehet.

A következőkben a kutatócsoport egy olyan pontrendszert akar kidolgozni, amely jellemezné a szívrohammal kapcsolatos hirtelen szívhalál kockázatát a teljes népességben, másrészt azt akarják vizsgálni, hogy a kockázati tényezők módosítása (pl. vérnyomás-csökkentés, szívfrekvencia-csökkentés, testtömeg-index megváltoztatás) csökkenti-e hirtelen szívhalálra való hajlamot.

DR. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink