hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Mire elég ötmilliárd? Papír az EKG-be, takarító a rendelőbe

A mintegy 6660 hazai háziorvosi praxis közül 150 körüli a betöltetlenek száma, 120 évek óta az - írja a Somogyi Hírlap.

Az alapellátó háziorvosok nem csak a receptek és a beutalók megírására hivatottak, de mára a legtöbb praxisban nem maradt pénz, hogy az EKG-gépbe papírt, a vizeletmintához reagenst vegyenek. Ezt Andrásofszky Zsolt, a Somogy Megyei Orvosi Kamara elnöke mondta arra reagálva, hogy 5 milliárdos mentőcsomagot kap a hazai alapellátás. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár jelentette be, hogy ebből egyebek között létrehozzák a praxisalapot is a háziorvosok és a házigyermekorvosok letelepedésének támogatására. A körzetekben dolgozók átlagéletkora ma 60 év fölött van, az utánpótlás életpálya híján a külföldit gyógyítást választja a hazai helyett. Az EU-csatlakozás óta a körorvosok egyhatoda döntött így. A praxisok kivéreztek, elértéktelenedtek, s konkrét példával élve, nyolcmilliós értéküket féláron lehet eladni. De ezeket nem eladni, hanem jó kezekbe adni akarnák.

Andrásofszky Zsolt tüdőgyógyászként dolgozó főorvos, aki egy példával érzékeltette az alapellátás megerősítésének a fontosságát.

– Végre véget ért a hetvenes évek, amikor a kor divatja szerint a tetőnél kezdték el építeni a házakat – mondta a főorvos. – S hogy a példánál maradjunk, nincs lehetőség rá, hogy porig romboljuk az egészségügy rendszerét, majd fél év alatt szépen újjáépítsük, mert az sokkal egyszerűbb volna. De az emberek nem bírnak ki ennyit orvoslás nélkül.

A teljes cikk a Somogyi Hírlap oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés