hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A Google is segít a rákkutatásban

A kutatók a saját, módosított Google-algoritmusukat használják a rák kimutatására alkalmas új biomarkerek felkutatásához – írja az Index.

A Google Pagerank algoritmusának segítségével próbálják hatékonyabbá tenni a rákos sejtek kezelését német kutatók. Az algoritmus az internetes keresésnél a releváns találatokat választja ki, módosított változatával a drezdai Műszaki Egyetem kutatói 20 ezer fehérje közül választják ki azokat, amelyek segítségével nyomon követhető a hasnyálmirigyrák fejlődése. Tanulmányuk szerint hét olyan fehérjét találtak, amelyekkel megbecsülhető, hogy mennyire agresszív a beteg tumorja, és segíthetnek dönteni az orvosnak a lehetséges kezelések (például a kemoterápia) kiválasztásában – írja a sciencedaily.com-ra hivatkozva az Index.

Problémát jelent, hogy a különböző vizsgálatok során megfigyelt, ugyanabból a típusú tumorból származó markerek szinte sosem fedik le egymást. A Google ezt a problémát már áthidalta, hiszen a Pagerank figyeli a különböző weboldalak tartalma közötti hasonlóságokat és az egymásra való hivatkozásokat is.

Bár az új biomarkerek előrelépést jeleznek az eddig alkalmazott diagnosztikai eszközökhöz képest, távolról sem tökéletesek, és még nem alkalmazhatóak a klinikai gyakorlatban. A kutatók a drezdai RESprotect biotechnológiai céggel együttműködve folytatják kísérleteiket.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink