hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Sikeres volt az élethosszabbítási kísérlet

Az első erős bizonyítékot közölték arra, hogy génterápiával meghosszabbítható az idősebb élőlények egészséges élettartama. Az egerek után most nagyobb emlősök következnek – írja az [origo].

Az öregedés egyik oka, hogy a kromoszómák végeit védő "sapkák", az úgynevezett telomerák (vagy telomerek) minden egyes sejtosztódáskor rövidülnek. Az ismétlődő DNS-szakaszokból álló telomerák az életkor előrehaladásával végül teljesen elkopnak, a sejtosztódás leáll és a sejt elpusztul. Létezik ugyan egy enzim, az úgynevezett telomeráz, amely képes fenntartani a kromoszómák végeinek épségét és kijavítani a hibákat, de az enzimet kódoló gén a legtöbb sejtben csak a születés előtt aktív. Ezért a felnőtt sejtekben – néhány kivételtől eltekintve – nincs telomeráz-aktivitás. A kivételek közé tartoznak a felnőtt őssejtek és a ráksejtek, amelyek korlátlanul osztódnak, így elvben halhatatlanok.

Spanyol kutatók egy vírus (AAV – adeno-asszociált vírus) segítségével felnőtt egerekbe juttattak be működőképes telomeráz gént. Az egerek csupán egyetlen génterápiás kezelést kaptak, ennek ellenére jelentősen javult általános kondíciójuk és meghosszabbodott az élettartamuk. Ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a bejuttatott telomeráz génről telomeráz enzim szintetizálódott, amely kijavította a felnőtt egerek lekopott teloméráit.

A Spanyol Nemzeti Rákkutató Intézet igazgatója, María Blasco által vezetett kísérletekben használt egerek jellemzően 150 hétig éltek. A géntárapiával egyéves korukban kezelt egerek 150 hetes élettartama átlagosan 24 százalékkal, a kétéves korukban kezelt egereké pedig 13 százalékkal hosszabbodott meg. Idősebb egerek felhasználásával a kutatók kiküszöbölték a rák kockázatának megnövekedését, amely a korábbi, fiatalabb egerekkel végzett kísérleteknél jelentősen megnőtt a nem kezelt egerekhez képest.

A teljes cikk

Pesthy Gábor
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink