hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A big data és a járványok

Ősszel kezdte meg működését az az integrált információs rendszer, amelynek segítségével előre jelezhetők a járványok, írja a ComputerWorld.

A digitális technológiákra épülő tudományos előrejelző módszerek egyre hatékonyabb eszközöket biztosítanak a fertőző betegségek elleni küzdelemhez. A hatalmas mennyiségben rendelkezésre álló egészségügyi információk összegyűjtése és elemzése, vagyis a big data hasznosítása nagyobb esélyt kínál a megelőzéshez és jobb feltételeket teremt a gyógyításhoz. Remek példát szolgáltat erre Zambia, amelynek déli részén ezeknek a módszereknek az alkalmazásával 2014 és 2017 között 85 százalékkal sikerült csökkenteni a maláriás megbetegedések számát.

Egy hasonló elveken alapuló integrált rendszer összeállítása érdekében fogott össze ez év elején a Starschema Kft., Magyarország vezető big data cége és a PATH. Egy olyan alkalmazás elkészítése volt a cél, ami egy felületen keresztül teszi elérhetővé a különböző fertőző betegségekkel kapcsolatos adatokat, és modern elemzési eszközöket biztosít feldolgozásukhoz.

A rendszer alapvetően az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO által létrehozott DHIS2 (District Health Information System) nyitott adatbázis-platformban tárolt információkat használja: orvosi vizsgálatok és kezelések eredményeit, kórképeket, laborleleteket, valamint a páciensek adatait a világ minden tájáról. Ezeket főként a helyi orvosok és egészségügyi dolgozók rögzítik napi rendszerességgel. A DHIS2 mellett az alkalmazás az egészségügyi létesítményekre (kórházak, rendelők, stb.) vonatkozó információkat, térképi adatokat és olyan egyéb adatforrásokat aggregálja, amelyek a PATH elemzéssel foglalkozó szakértőinek munkáját segítik.

(forrás: Computerworld)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!