hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Big data algoritmus a szív-érrendszeri kockázatok meghatározására

Kanadában egy olyan big data elemzéssel vizsgált adatbázist építettek ki, mely 12 tényező alapján képes előre jelezni, hogy az adott betegnél a következő 5 évben mekkora valószínűséggel következik be valamilyen akut szív-érrendszeri esemény.

Kanadai kutatók Ontario állam 105 ezer lakosának adatai alapján egy olyan adatbázist építettek, mely 12 faktor felhasználásával képes meghatározni az adott személynél 5 éven belül jelentkező szív-érrendszeri esemény bekövetkezési valószínűségét. Az elemzés során használt algoritmust (CVDPoRT) és a validálási eredményeket a Canadian Medical Association lapja, a CMAJ közölte: Development and validation of a cardiovascular disease risk-prediction model using population health surveys: the Cardiovascular Disease Population Risk Tool (CVDPoRT).

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók nem álltak meg a 2001-2007 között begyűjtött adatok 2012-ig tartó utánkövetésével szerzett információknál, hanem egy online kockázatkalkulátort is létrehoztak, melynek kitöltése 3-5 percet vesz igénybe. Az elsősorban a beteg életmódját, testtömeg-indexét, jelenlegi egészségi állapotát felmérő kérdések megválaszolását követően a teszt két eredményt ad. Az egyik egy százalékos arány, mely az adatbázisban szereplő adatok alapján jelzi, hogy a kérdésre azonos vagy nagyon hasonló válaszokat adó személyek hány százalékánál jelentkezett valamilyen súlyos (kórházi kezelést igénylő vagy halált okozó) szív-érrendszeri esemény a kitöltés időpontjától számított 5 éven belül. A másik egy „szív-életkor”, mely azt az életkort jelzi, amelyben egy átlagos illetve egy egészséges kanadai lakosnál ugyanakkora a kockázat, mint a beteg saját eredményei esetében. Például egy régóta dohányzó, 40 éves túlsúlyos férfi esetében a szív életkora az átlag kanadaiakhoz viszonyítva ugyanúgy 40 év, tehát megfelel az átlagnak. Ám ugyanez az egészséges populációhoz viszonyítva már 53 év, ami azt jelenti, hogy egy egészséges férfi 53 éves korában tapasztalna olyan szív-érrendszeri kockázatot, mint a kérdőív kitöltője a dohányzás és testsúlyproblémák miatt.

A vizsgálat legfőbb újdonsága az az algoritmus, amellyel a kutatók az adatokat értékelték, ez a Cardiovascular Disease Population Risk Tool (CVDPoRT) nevet kapta. Bár kifejezetten a kanadai populációra fejlesztették ki az ottani sajátosságok figyelembe vételével (például a kanadaiak isszák a világon a harmadik legtöbb kávét), némi lokalizációval könnyen átalakítható bármely más ország betegeire is. Az algoritmust kormányzati és biztosítási, valamint prevencióval foglalkozó intézmények, szervek alkalmazhatják haszonnal, az egyéni online kérdőív kitöltése pedig az egészségét felmérni kívánó személyek számára lehet hasznos.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés