hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Az MI válthatja az állatkísérleteket?

A mesterséges intelligenciával végzett gyógyszerkísérletek legalább olyan eredményesnek bizonyultak, mint a hagyományos állatkísérletek, sőt, volt, amikor még jobban is teljesítettek, írja a Qubit.

Az erről szóló tanulmány a Toxicological Sciences című szaklapban jelent meg. A kutatók azt vizsgálták, hogy egy-egy vegyszer okozhat-e szempanaszokat vagy bőrirritációt. Az ilyen típusú kísérleteket gyakran valóban kisérleti nyúlon végzik, ez a gyakorlat változhat meg a jövőben. Mindez nem csak a nyulak számára jó hír: az állatkísérletek az unióban évente körülbelül hárommilliárd euróba kerülnek, így a mesterséges intelligencia használata nemcsak állatvédelmi, hanem gazdasági szempontok alapján is indokolt lehet.

Thomas Hartung, a Johns Hopkins Egyetem toxikológusa munkatársaival már 2014-ben megkezdte az adatbázis feltöltését, azóta már több tízezer vegyszer adatait rögzítették. A kutatók a jövőben még jobb eredményeket várnak a Big Datától: egyelőre ugyan csak kilenc, viszonylag egyszerű vizsgálatot végeztek el, de még több adat birtokában egy-egy szer rákkeltő hatását, és az általuk kiváltott komplexebb tüneteket is eredményesebben tudják majd vizsgálni, közli a lap.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink