hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

 

Tudomány

Találtak két, a korai menstruációért felelős gént

A hatodik és a kilencedik kromoszómán lévő egy-egy gén tulajdonságainak feltárása – a Nature Genetics-ben megjelent két tanulmány szerint – arra is választ adhat, hogy a kövér és alacsony termetű lányok közül sokan miért kezdenek hónapokkal, esetleg évekkel korábban menstruálni, mint korosztályuk normál növésű és testsúlyú tagjai. A két gén a magasságot és testsúlyt meghatározó gének közelében található.

A statisztikák szerint a korán mestruáló lányok körében később nagyobb arányban fordul elő csontritkulás, szívbetegség és melldaganat. Az egyik elmélet szerint a termékenységi időszak alatt a nők nagyobb arányban termelik a női nemi hormont, azaz az ösztrogént, s éppen e hormon hatására emelkedik meg az előbb említett betegségek előfordulási gyakorisága. Lehet, hogy a korábban menstruálók éppen a hosszabb ideig tartó hormondózis miatt betegednek meg? A probléma valós, hiszen a nyugati országokban egyre több a hét-nyolc évesen menstruáló kislány!

Amerikai és európai nők – összesen 17 510 esetről van szó, akik 9 és 17 éves koruk között kezdtek menstruálni – adatainak elemzése alapján jutottak el a kutatók a két génhez. A BBC-nek nyilatkozó egyik kutató, John Perry szerint a biológiai mechanizmusok megértése segíthet a kapcsolódó betegségek felderítésében. Aric Sigman, a Királyi Orvostársaság tagja úgy látja: a korai menstruáció egészségügyi és családi probléma is. Utóbbi azért, mert a szülőket váratlanul, felkészületlenül érinti nyolc-kilenc éves kislányuk menstruálása. A korán menstruáló lányok hajlamosabbak a depresszióra, agresszívebbek, nehezebben illeszkednek be a társadalomba, alvászavarokkal küzdenek, nem beszélve az alkohollal, drogokkal egy egyéb élvezeti cikkekkel kapcsolatos fokozott veszélyekről.

Ö. Z., Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink