hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Parkinson-kór: a bolygóidegen keresztül jut az agyba a módosult alfa-szinuklein

A Duke University kutatói a JCI Insight folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy sikerült közelebb jutniuk annak a mechanizmusnak a leírásához, amelynek során a bélből kiinduló Parkinson-kór eléri az agyat.

A világszerte több, mint 10 millió embert érintő betegségről korábbi vizsgálatok megállapították, hogy kialakulásában a bélrendszer igen fontos szerepet tölt be, de tisztázatlan volt, hogy innen hogyan terjed át az agyra. Az új eredmények szerint a bélben található alfa-szinuklein fehérje egy kóros elváltozást követően az idegrendszeren keresztül éri el az agy érzékeny régióit, így alakulnak ki az agyban a Léwy-testeknek nevezett csomósodások, amelyek nem csak a Parkinson-kór, hanem más demenciát eredményező betegségek jellemző tüneteinek tekinthetők.

A sejttenyészeteken és egér modellszervezeteken végzett vizsgálatokban az alfa-szinukleint tartalmazó bélnyálkahártya-sejtekből az enteroendokrin sejtek a bolygóidegen keresztül juttatták a fehérjét az agyba. Ez a felfedezés olyan terápiák kifejlesztéséhez vezethet, amelyek az útvonal blokkolásával gátolhatják meg a betegség kialakulását.

Forrás: Rashmi Chandra et al, Gut mucosal cells transfer α-synuclein to the vagus nerve, JCI Insight (2023). DOI: 10.1172/jci.insight.172192

Fotó: Cosmin Paduraru (pexels.com/hu-hu)
Fotó: Cosmin Paduraru (pexels.com/hu-hu)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink