hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Már napi 4g fahéj fogyasztása is jelentősen csökkenti a csúcs-várcukorszintet túlsúlyos egyéneknél

Fahéj-adalékokkal csökkenthető a vércukorszint prediabétesz során

A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban március 17-én jelent meg a University of California, Los Angeles (UCLA) kutatóinak cikke, amelyben a fahéj glükózszint-moduláló hatását vizsgálták.

Az eredmények szerint már napi 4g fahéjtartalmú táplálék-kiegészítő négy héten keresztül végzett alkalmazása is jelentősen csökkentette a vércukorszintet súlyosan elhízott és túlsúlyos prediabéteszes személyeknél. Bár a mögöttes mechanizmusok, amelyeken keresztül a fahéj szabályozza a glükózanyagcserét, a cikk szerzői szerint jövőbeni kutatások témája marad, a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a bélmikrobiomnak mélyreható szerepe lehet a megfigyelt összefüggésben. A tanulmány rávilágít a fahéj és más polifenolokban gazdag fűszerek előnyeire a krónikus betegségek megelőzésében.

A fahéj a Cinnamomum növénynemzetség több fafajának kérgéből nyert fűszer. Annak ellenére, hogy a nemzetséghez több mint 250 faj tartozik, csak négyből nyernek ki fűszert kereskedelmi céllal. A fahéjat hagyományosan számos globális kultúrában aromás fűszerként, ritkábban pedig antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és élelmiszer-tartósító szerként használják.

A mostani kutatás során azért vizsgálták pont a fahéj klinikai szempontból is előnyös tulajdonságait, mivel gazdag forrása a polifenoloknak, amelyekről feltételezik, hogy javítják a glükóz-anyagcserét és -homeosztázist. A korábbi tanulmányok azonban igen eltérő eredményeket hoztak ennek bemutatása során: egyes cikkek a fahéj glükózmoduláló előnyeit igazolták, mások viszont nem írtak le ilyen összefüggést.

A mostani vizsgálat egy randomizált, kontrollos vizsgálat volt, amely egy kéthetes bevezető fázisból és egy négyhetes kezelési fázisból (fahéj étrendkiegészítés) állt. A vizsgálatot 2021 márciusa és decembere között végezték, és 18 év feletti, klinikailag igazoltan súlyos elhízással (obezitás) vagy túlsúly diagnózisával (BMI>30) rendelkező felnőtteket vontak be.

Photo by Rens D on Unsplash
Photo by Rens D on Unsplash

A résztvevők naponta négy gramm fahéjat (vagy ezzel egyenértékű placebót) kaptak kapszulák formájában, valamint a napi étkezésről és az étrend betartásáról nyilvántartást vezettek, ezen felül folyamatos glükózmonitorozást (CGM; Continuous Glucose Monitoring). Bármilyen kellemetlenséget, különösen emésztési vagy hasi panaszokat a betegeknek fel kellett jegyeziük naplóikban.

Az összesen 18 résztvevő 72%-a nő volt (m = 13), átlagéletkoruk 51,1 év, átlagos testsúlyuk 84,6 kg volt. A változók számítógépes kiértékelése a vizsgálat kiindulásakor az eset- és a kontroll kohorszok között nem talált szignifikánsan eltérő paramétereket. A folyamatos glükózmonitorozás (CGM) lehetővé tette a résztvevők összes (694) utánkövetési napjának és az összesen 66624 glükózmérésnek az adatrögzítését. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a csúcsglükózértékek jelentősen csökkentek a kezelt betegcsoportban (Δ = 9,56 ± 9,1 mg/dl) a kontrollokhoz képest (Δ = 11,73 ± 8,0 mg/dl). A fahéj és a placebo közötti különbség a glükózpályák között erősen szignifikáns maradt a többváltozós ismételt mérési modellekben elvégzett életkor, nem és a kiindulási HbA1c/FPG, valamint a kiinduláskori szisztolés vagy diasztolés vérnyomással történt kiigazítás után is (P < 0,001). A posztprandiális glükóz- és inzulinkoncentráció nem különbözött jelentősen a kezelt csoport és a kontroll között.

Bár az e megfigyelésekért felelős, fahéjat tartalmazó specifikus bioaktív vegyületek továbbra sem ismertek, ez a tanulmány rávilágít arra, hogy már napi 4 g fahéj javíthatja a prediabéteszes állapotot, és csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát túlsúlyos egyéneknél.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Cinnamon supplements found to reduce blood glucose in prediabetics

Effect of cinnamon spice on continuously monitored glycemic response in adults with prediabetes: a 4-week randomized controlled crossover trial

Irodalmi hivatkozás:

Zelicha, H., Yang, J., Henning, S. M., Huang, J., Lee, R., Thames, G., Livingston, E. H., Heber, D., & Li, Z. (2024). Effect of cinnamon spice on continuously monitored glycemic response in adults with prediabetes: A 4-week randomized controlled crossover trial. The American Journal of Clinical Nutrition, DOI – https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2024.01.008, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652400008X

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink