2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Zimbabwét katasztrófa fenyegeti

Zimbabwét történelmének legnagyobb katasztrófája fenyegeti az ellenzék vezére, Morgan Tsvangirai szerint. A politikus egy szerdai közleményében a milliókat fenyegető éhínséget és a terjedőben lévő, naponta már több mint ötven halálos áldozatot szedő kolerát sorolta fel a katasztrófa összetevői között. "Ilyen veszéllyel az ország még soha nem nézett szembe" - írta.


Az ENSZ adatai szerint augusztus közepe és november 25-e között majdnem 9 ezer kolerás megbetegedést regisztráltak, s januárra a lakosság fele élelmiszer-segélyre fog szorulni. Tsvangirai arról is tájékoztatást adott, hogy nincs haladás annak a megállapodásnak a gyakorlatba ültetése terén, amelyet a hatalom megosztásáról kötöttek a kormánypárttal. A kudarc okaként Robert Mugabe elnök hajthatatlanságát, és a közvetítő Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök részrehajlását jelölte meg. "Mbekinek vissza kell lépnie" - hangsúlyozta.
A zimbabwei kormány szerint a kolerajárványt "ellenőrzés alatt tartják", s ezért nem kell szükségállapotot kihirdetni, amit bel- és külföldi nem kormányzati szervezetek követelnek. Az egészségügyi miniszter helyettese azt a véleményét is hangoztatta, hogy a betegség a nyugati szankciók következménye.
A Dél-afrikai Köztársaság illetékesei szerint viszont a helyzet kétségbeejtő, és ezért közölték, hogy a zimbabweiek átmehetnek hozzájuk, a szomszédos országba kórházi kezelésre.
A szintén szomszédos Botswana kormánya szerdán felvetette, hogy a térség országai szorítsák ki a hatalomból Robert Mugabe zimbabwei elnököt. "Ha egy hétig nem kapnak benzint, akkor (Mugabe) nem tud kitartani" - jelentette ki Phandu Skelemani külügyminiszter, aki szerint a Dél-afrikai Fejlesztési Közösségnek (SADC) kellene fellépni ez ügyben. Ez volt az első eset, hogy egy térségbeli ország ilyen határozottan fogalmazott az ügyben.

MTI/Reuters/AP/AFP

cimkék

hirdetés

Könyveink