2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Orvosok Határok Nélkül:

Szomália és a Kongói Demokratikus Köztársaság az idei tíz legsúlyosabb válság listáján

A fokozódó szomáliai és kelet-kongói erőszak, valamint a kétségbeejtő mianmari és zimbabwei egészségügyi helyzet szerepel többek között a 2008-as év tíz legsúlyosabb válságának listáján, amelyet vasárnap tett közzé Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet. A listán szerepel még az évente világszerte összesen 5 millió gyermek halálát okozó alultápláltság, a HIV- és tbc-fertőzés, amelyek együttesen 1,7 millió emberéletet követelnek évente, a pakisztáni törzsi területeken és Etiópia délkeleti részén dúló harcok, a segélyszállítmányok elosztásának átpolitizálása Irakban, valamint a nyugat-szudáni Dafúr tartományban elhúzódó válság.

"A lista közzétételével rá szeretnénk irányítani a figyelmet azokra a milliókra, akik fegyveres konfliktusok elszenvedői, egészségügyi válságok áldozatai, és akiknek a helyzetére jórészt nem figyelnek fel" - hangsúlyozta közleményében Christophe Fournier, a szervezet nemzetközi tanácsának elnöke.
A párizsi székhelyű, 70 ország veszélyeztetett lakosságának orvosi segítséget nyújtó MSF az 1998-as pusztító dél-szudáni éhínség óta minden évben közzéteszi a világ - a szervezet megítélése szerint - legsúlyosabb válsággócainak listáját.
A segélyszervezet szerint Szomáliában több mint egy évtizede nem volt olyan magas az erőszak szintje, mint 2008-ban. A kelet-afrikai országban gyakorlatilag nincs működő egészségügy: minden tízedik nő meghal szülés közben és minden ötödik gyermek nem éri meg az 5. születésnapját.
A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében a kormányerők és a lázadó csoportok között kiújuló harcok miatt több százezer civil menekült az őserdőbe, orvosi ellátás, élelmiszer, víz és fedél nélkül maradva - mutatott rá a MSF.
Noha a Nargis ciklon után, amely miatt becslések szerint 130 ezer ember halt meg vagy tűnt el nyomtalanul Mianmarban, nemzetközi segélyszállítmányok özöne érkezett az ázsiai országba, az AIDS, a gümőkór és a malária így is évente több tízezer emberéletet követel, s a segélyszervezet szerint a mianmari katonai kormányzat egyáltalán nem fordít figyelmet ezekre a problémákra.
A Robert Mugabe vezette Zimbawbéban a gazdasági összeomlás és a 231 millió százalékos infláció miatt az embereknek még arra sem telik, hogy felüljenek egy buszra, amely elviszi őket a legközelebbi klinikáig. Az országban 2 millió ember HIV-fertőzött él, és a születéskor várható élettartam 34 évre esett vissza.
Irakban a segélynyújtást nehezíti, hogy a katonai és politikai erők átpolitizálják a segélyek kiosztását, s a segélyszervezetek heves támadások célpontjai. Az arab országban mintegy 4 millió ember menekült el otthonából a háború miatt - mutatott rá a világ idei tíz legsúlyosabb válságát taglalva az Orvosok Határok Nélkül.

MTI/AP

cimkék

hirdetés

Könyveink