2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Rohamosan terjed a kolerajárvány Zimbabwéban

Példátlan gyorsasággal terjed a kolerajárvány Zimbabwéban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a kór okozta halálesetek száma meghaladja a 2750-et.

A WHO által csütörtökön közzétett adatok arról tanúskodnak, hogy hat nap leforgása alatt ötszázzal növekedett a halálos áldozatok száma: míg január 16-án 2225 halottról tájékoztatott a szervezet, csütörtöki jelentésében már 2755 halálos áldozat szerepel. Hatezerrel nőt a fertőzöttek száma, a WHO legfrissebb jelentésében már 48 623 fertőzöttről adott hírt.
Ann Veneman, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) főigazgatója szombaton első ízben tárgyalt Robert Mugabe zimbabwei elnökkel a járványhelyzetről. Míg decemberben Mugabe még tagadta, hogy kolerajárvány lenne az országban, a Venemannal folytatott megbeszélésen ezt már elismerte.
Az évek óta tartó gazdasági és politikai válság romba döntötte az afrikai országban az egészségügyi és higiéniai infrastruktúrát. Egy orvosokból álló, amerikai székhelyű segélyszervezet szerint a korrupció is szerepet játszik abban, hogy ilyen nagy számban követel áldozatokat Zimbabwéban egy ma már könnyen gyógyítható betegség, a kolera.

 

MTI/AP

cimkék

hirdetés

Könyveink