hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Minősítik az európai rákintézeteket

Az Európai Rákintézetek Szervezete (OECI) egységes európai ellátórendszer létrehozásán fáradozik, és ennek során nemzetközi (belga, holland, francia) szakértők, onkológiai intézetek vezetői érkeztek Budapestre, hogy több napon át tanulmányozzák az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) folyó orvosi munkát.

Az Európai Unióhoz benyújtott akkreditációs elképzelések megfogalmazói azt szeretnék, ha a jövőben bizottsági határozat születne arról a szakmai elvárásról, hogy minden tagállamban hozzák létre a nemzeti rákintézet köré szerveződő onkológiai központok hálózatát, ezzel biztosítva a homogén ellátás lehetőségét Európában.
A szakértők egy 200 kérdésből álló kérdőívre adott válaszok birtokában járják körül az uniós országok intézeteit és - különféle nézőpontok szerint vizsgálódva - minősítik, illetve csoportba sorolják az ellátóhelyeket. Figyelembe veszik, hogy ott hányféle daganattípust kezelnek, mekkora a betegszám, milyen a műszerezettség, mennyire van jelen a csúcstechnológia, milyen az ott dolgozók képzettsége, beleértve a tudományos fokozatokat, sőt a publikációk számát is.
A vizsgálódást a 27 tagállamban két évre tervezik, ennek végén az összes akkreditált ellátóhelyet négy csoportba sorolják: a legmagasabb szint az úgynevezett általános centrum, ezt követi a rákcentrum, majd a rákosztály, végül a rákegység. A különbség természetesen nem az ellátás minőségére vonatkozik, hiszen a negyedik csoportba sorolt ellátóhelynek is a legmagasabb szintű terápiát kell nyújtania azon az egy-két területen, amire - felszereltségét, felkészültségét tekintve - vállalkozhat - hangsúlyozta prof. dr. Kásler Miklós, az OOI főigazgatója. Mint elmondta, az akkreditáció és besorolás végeztével következik a közös európai kezelési útmutató kidolgozása. A nemzeti terápiás protokollok között a magyar a legrégibb guideline.
Az OOI szakemberei kitöltötték a nemzetközi kérdőívet, a bíráló bizottság tagjai pedig az elmúlt napokban azt ellenőrizték, hogy mennyire volt korrekt, pontos az intézet vezetőinek önértékelése. Véleményük szerint az intézet a legteljesebb mértékben megfelelt a nemzetközi standardnak, ezért várhatóan a legmagasabb szintű besorolást kapja a brüsszeli központú Európai Rákintézetek Szervezetétől.


MTI-Panoráma

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés